Moszkva nem tervez rakétapajzsot Kubában

Fidel Castro és Kiril Gundajaev metropolita találkozóját megörökítő kép látható az orosz ortodox egyház hivatalos honlapján. A felvétel a legfrisebb a 82 éves, két és fél éve betegsége miatt a nyilvánosságtól visszavonult kubai vezetőről. A fotó októberben készült, amikor Havanna történelmi városmagjában átadtak egy új, valójában az első ortodox katedrálist, amely az újraéledő orosz-kubai kapcsolatok szimbólumának tekinthető.

(A templom avatásán részt vett Raúl Castro kubai államfő.) Gundajev utóbb a 82 éves Fidelről azt mondta, hogy szellemileg frissnek, ám fizikailag gyengének tűnt.

A kétoldalú kapcsolatok gyors fejlődésének jele, hogy a napokban fél éven belül már harmadszor vizitelt Kubában Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes. A felajánlott 20 millió dollárnyi gyorshitel fontos segítség, amikor a hét végén rövid időn belül immár a harmadik hurrikán pusztított Kubában. Hosszabb távon az orosz érdeklődés fontos a kubai kőolajfeltárásban való részvétel iránt.

Felipe Pérez Roque külügyminiszter most Moszkvában újságírói kérdésekre cáfolta, hogy Moszkva és Havanna orosz rakétavédelmi rendszer kubai telepítéséről tárgyalna. Szergej Lavrov orosz kollégájával tartott sajtótájékoztatójukon ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a partnerségnek fontos része a katonai-műszaki együttműködés, Pérez Roque hangoztatta: a katonai együttműködéshez bármely országnak joga van, így Oroszországnak is, hogy megfelelően válaszoljon a NATO és az Egyesült Államok részéről megnyilvánuló agreszszióra. Miként Kuba sem fog senkitől sem engedélyt kérni katonai védelmének erősítésére. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy Obama új adminisztrációja felülvizsgálja a Kuba elleni gazdasági embargót.

Tegnap Dmitrij Medvegyev is fogadta a kubai külügyminisztert. Az orosz elnök még novemberben Venezuelába látogat, programjában azonban ezúttal nem szerepel Kuba. Elhangzott viszont, hogy a jövő év elején Raúl Castro vizitel Oroszországban. Kuba újraéledő külkapcsolatait jelzi egyébként az is, hogy néhány nap múlva Havanna vendége lesz Hu Jintao kínai államfő.

Fidel Castro és Kiril Gundajaev
Fidel Castro és Kiril Gundajaev
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.