Obama-lendülettől tart az olimpiára pályázó Tokió

Alig választották meg Barack Obamát az Egyesült Államok következő elnökének, máris elkezdték összerakni az új vezető jövő évi programját. Az ESPN amerikai sportcsatorna szerint ebből biztos nem fog kimaradni a Chicago White Sox baseballcsapat áprilisi kezdőmeccse, de ugyancsak szerepelni fog egy jövő októberi fellépés Koppenhágában.

A dán fővárosban tartják ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ülését, amelyen eldöntik majd, hogy melyik város rendezheti meg a 2016-os nyári olimpiai játékokat. Eddig úgy tűnt, hogy a lényegében kész infrastruktúrával, biztos anyagi háttérrel és állami támogatással rendelkező Tokió kerülhet ki győztesen a japán főváros, Chicago, Rio de Janeiro és Madrid alkotta négyes versengéséből. Obama megválasztásával azonban módosulhat az esély Chicago javára.

Obama, aki több mint két évtizede lakik a "szeles városban", mellszélességgel kiáll a chicagói olimpia mellett, és ezt több korábbi szónoklatában is bizonyította. Koppenhágai jelenléte pedig nagyobbat szólhat, mint Tony Blair személyes megjelenése, amikor a NOB-tagok Londont választották a 2012-es nyári játékok házigazdájaként. Az Obama-hívek úgy vélik, hogy a 2016-os chicagói játékok nagyszabású finálét jelenthetnek a szerintük akár második ciklusra is esélyes elnök pályafutásának. Ráadásul, a baseballőrült Obama azt is elősegítheti, hogy 2016-ra visszavegyék az amerikaiak - és a japánok - kedvelt sportját az olimpiai palettára.

A japánok jóval több pénzt - több mint ötvenötmillió dollárt - költenek a kandidálási kampányra vetélytársaiknál. Ráadásul a szigetország fővárosa akár holnap is meg tudna rendezni egy hasonló méretű sporteseményt. Az idei, pekingi játékok előtt például huszonöt nemzet edzőtáborozott Tokió környékének létesítményeiben. A tokiói "zöld" olimpia terve beleillik a tízéves városátalakítási programba, amelyben ezer hektár új zöldterületet hoznak létre, és egy erdővel beborított műszigetet is építenének a Tokiói-öbölben, hogy onnan friss levegő szálljon a belvárosba. Miközben a hírek szerint a gazdasági megtorpanás hatására a londoni olimpia szervezői máris csökkentették az építendő olimpiai falu méretét.

Tokiói bennfentesek azt is megemlítik, hogy Chicagónak még nincs tapasztalata jelentős sportesemény rendezésében. Miközben a politika és a sport kapcsolódását tekintve Japánnak sincs szégyellnivalója: Aszo Taro miniszterelnök az 1976-os montreali olimpián ugyanis rajthoz állt koronglövészetben.

Persze, azért a másik két aspiráns várost, Madridot és Rio de Janeirót sem szabad leírni. Utóbbi mellett szól, hogy Dél-Amerika még soha nem rendezett olimpiát.

Palanovics Norbert, Tokió

Focimeccs a tokiói Nemzeti Stadionban
Focimeccs a tokiói Nemzeti Stadionban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.