Magyarellenes falfirkák a Vajdaságban is

Néhány hónapos viszonylag nyugodt időszak után a Vajdaságban újra növekszik a feszültség egyfelől a többségi szerbség, másfelől a kisebbségiek, mindenekelőtt a magyarok között. A két legérzékenyebb, "tektonikus" területen, Szabadkán és Temerinben szaporodnak a magyarokat halállal fenyegető vagy távozásra biztató falfirkák, sűrűsödnek a verbális összecsapások és a tettlegességek. Pásztor István VMSZ-elnök Borisz Tadics államfőt kérte: utasítsa az illetékes hatóságot az erélyesebb fellépésre.

A kérés felemás eredménye az lett, hogy a "legfrissebb" temerini falfirkálót 24 órán belül elfogták (a korábbi eseteket máig homály fedi). Ám az általános légkör továbbra sem ad okot a nyugalomra. Hosszabb ideje (párhuzamosan Koszovó függetlenedésének alakulásával) nyomul a suttogó propaganda, amelynek ez a mondandója: ha az "egészséges" szerb erők nem lépnek idejében, a Vajdaság egésze, vagy legalábbis magyarlakta részei egykettőre elszakadnak Szerbiától.

Az úgyszólván színmagyar lakosságú Péterrévén átrobogó buszban egy nagyhangú szerb asszonyság arról szónokolt a minap: a helyi szerbek rettegnek életükért, gyerekeiket már kimentették, s ők is távozni készülnek, mert a magyarok előbb a területi autonómiát fogják kiharcolni, aztán az egész területet odacsapják Magyarországhoz. Egy újvidéki piaci kofa azt fejtegette: ha rajta múlna, minden magyart kitelepítenének.

Nem csak az utca "nemzeti öntudatra ébresztett" embere beszél így, hasonló hangot ütnek meg a fővárosi bulvárlapok, sőt a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia egyik-másik tagja, s egyes ellenzéki pártvezérek is. Szerintük a Vajdaság autonómiájának kiterjesztése a tartomány köztársasággá alakulását vonja maga után, s azzal a veszéllyel jár, hogy Koszovó mintájára hamarosan maga is kikiáltja függetlenségét.

A józan értékelők figyelmeztetése, miszerint Koszovó lakosságának 90 százaléka albán, a vajdaságiénak viszont ma már 90 százaléka szerb, süket fülekre talál. A közelmúlt véres koszovói történéseiről pedig szó sem esik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.