Gyurcsány-Fico-találkozó lesz

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák kormányfő szombaton találkozik egymással Komáromban és Komárnóban.

Mint Daróczi Dávid kormányszóvivő tegnap közölte, Gyurcsány Ferenc - miután találkozott a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vezetőivel - felhívta a szlovák miniszterelnököt, és megállapodtak a találkozóról.

Göncz Kinga külügyminiszter szerint a két kormányfő a szombati találkozón közös nyilatkozatot fogadhat el a kisebbségekről és a nacionalizmusról. A szlovák és a magyar diplomaták most készítik elő a dokumentumot - jelentette ki a tárcavezető. Göncz tegnap a külügyi bizottság ülésén arról is beszélt, hogy Budapest azt szeretné, ha a találkozóig befejeződne a dunaszerdahelyi eseményekkel kapcsolatos vizsgálat. Szerinte súlyosbodott a helyzet a magyar-szlovák kapcsolatokban, fennáll annak a veszélye, hogy a szélsőségesek határozzák majd meg a viszonyt.

Gyurcsány Ferenc szerdán délután tud a külügyi bizottság rendelkezésére állni, hogy a találkozóról egyeztessenek - közölte a kormányszóvivő, miután Németh Zsolt, a testület elnöke meghívta a miniszterelnököt pénteki rendkívüli ülésükre. A pénteki időpont azért nem megfelelő Gyurcsány Ferencnek, mert csütörtökön a gazdasági csúcs után Azerbajdzsánba utazik a Nabucco-konferenciára.

Pozsonyi tudósítónk megkeresésére Brano Ondrus, a pozsonyi Kormányhivatal kommunikációs igazgatója megerősítette a szombati munkatalálkozót. - Az egyeztetés a következő napokban is folyatódik, a program és a napirendi pontok meghatározásával - mondta.

Csáky Pál, az MKP elnöke szerint a munkatalálkozó önmagában nem jelent áttörést, de esélyt kínál a szomszédkapcsolatok fokozatos javításához. - Erre azonban csak akkor lehet remény, ha lesz kellő politikai akarat a sértő megnyilvánulások megfékezésére és más korrekciókra, továbbá az ígéretek, valamint az egyezségek valóra váltására. Közölte azt is, hogy Gyurcsány Révkomáromban találkozik az MKP képviselőivel is, akik egyébként levélben javasolták Robert Ficónak: fogadja őket a munkatalálkozó előtt. Silvia Glendová, a szlovák kormány szóvivője megkeresésünkre közölte: a kormányfő nem lát okot az egyeztetésre az MKP vezetőivel, mert ő minden vitás kérdésről a magyarországi partnerével kíván tárgyalni.

A tegnapi lengyelországi látogatás során Ivan Gasparovic szlovák elnök ugyancsak találkozót javasolt Sólyom László köztársasági elnökkel - közölte a szlovák államfő szóvivője.

A szlovák és a magyar kormányfő egy korábbi V4-találkozón
A szlovák és a magyar kormányfő egy korábbi V4-találkozón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.