Csak semmi vetkőztetés!

A minden téren átláthatóságot követelő Európai Parlament most ráakadt arra az ügyre, amelyben azt szorgalmazza, hogy ne látszódjék semmi. A képviselők felháborodva utasították el az Európai Bizottság legújabb ötletét, hogy minden repülőtéren működtessenek "vetkőztető" biztonsági berendezéseket.

Csak a dolgát végzi az Európai Bizottság, és ahol lehet, egységesít. S minthogy Hollandiában már most is alkalmaznak olyan átvilágító berendezéseket a repülőtereken, amelyek az utasok meztelen testét jelenítik meg a monitorokon, a végrehajtó testület arra gondolt: miért ne lehetne a biztonsági ellenőrzéseket mindenütt így végezni? Ráadásul az új technológia gyorsítja a forgalmat a nagy forgalmú reptereken, és hatékonyabban kiszűri a légi utazásra veszélyes tárgyakat. Az úgynevezett testszkenner sokkal több mindent észrevesz, mint a jelenlegi fémdetektorok.

A testszkenner nem sokat bíz a képzeletre  F
A testszkenner nem sokat bíz a képzeletre F

Nos, éppen ez szúrt szemet az európai törvényhozóknak, akik adatvédelmi és emberjogi okokból nagyon is aggályosnak találják, hogy az új gépek mindent felfednek. A felöltözött légi utasok nagyjából úgy néznek ki a képeken, mint a kirakatba tett ruhátlan próbababák. Egyértelműen kivehető az emberek neme, a testbe beépített mellnagyobbító szilikon vagy az operáció nyoma.

Eleve abszurdnak minősítette a német belügyminisztérium a bizottsági javaslatot, és azt hangoztatta, hogy ilyen ötletekkel nem is foglalkozik. A német légikikötőkben nincsenek is ilyen átvilágító kapuk. A európai parlamenti képviselők azt követelték, hogy a brüsszeli bizottság végezzen emberjogi és egészségügyi hatástanulmányt: nem lehet tudni, nem ártalmas-e az egészségre az effajta átvilágítás.

A liberális Sarah Ludford hangsúlyozta, hogy az utasoknak joguk van a tájékoztatásra, és ha nem kívánnak meztelenre vetkőzni, akkor kérhessenek másfajta ellenőrzést. Azt is tisztázni kell, hogy a repterek biztonsági szolgálatai megőrzik-e a rögzített aktképeket, és ha igen, meddig, mi célból. Vajon nem fordulhat-e elő, hogy a meztelen fotók (például sztárokról) feltűnnek valamely újság hasábjain. Nem juthatnak-e hozzájuk a repülőtéri dolgozók, ha lefizetnek valakit.

Az emberi szabadságjogok érvényesülésével kapcsolatban súlyos aggályok merülhetnek fel, és ennek orvoslását mindenképpen követeli az Európai Parlament. De az is súlyos aggályokat vet fel, hogy az Európai Bizottság ilyen indítványnyal egyáltalán előhozakodott.

Az új technológia alkalmazása lehetőséget teremt az emberek megalázásra, ezért elfogadhatatlan - véli a konzervatív Philip Bradbourn. Akadtak törvényhozók, akik támogatták ugyan az átvilágító készülékek munkába állítását a nagyobb biztonság és a gyorsabb átvizsgálás ígérete okán, de amikor megtudták, miről van még szó, visszahőköltek. Az ír néppárti Jim Higgins például most döbbent rá, hogy "a gépek teljesen meztelenre vetkőztetik az utasokat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.