Látszólag foci

"Magyarul énekelünk / Egész ország ellenünk / Kapitányunk Novota / Nagy szíve van régóta / Jani a mi kedvencünk / Maradj sokáig velünk" A dunaszerdahelyi B-közép indulója (nem azonos a csapat himnuszával)

Kedd délután a dunaszerdahelyi labdarúgócsapat egy-egyes döntetlent játszott az Artmedia Petrzalka együttesével a Szlovák Kupa negyeddöntőjében. Miután a továbbjutáshoz okvetlenül győzni kellett volna, az eredmény a csallóköziek búcsúját jelentette. A kiesés azonban a jelek szerint nem viselte meg a lelkes szimpatizánsokat, igaz, a kék-sárga sálakba burkolózott közönség rekedtre ordította magát már az első félidőben, de utóbb a leghangosabb vezérszurkolók is elismerték, ezúttal csupán a rutin visszhangzott a szemközti lelátók között. A továbbjutást elbukták, nem érdekes. Talán a győzelem sem okozott volna eufóriát. Ez a találkozó most nem a fociról szólt. Vagy inkább: nem csak arról.

A dunaszerdahelyi labdarúgás történései látszólag sportesemények.

A labdarúgás idén nagyon népszerű sporttá vált a csallóközi kisvárosban. Míg korábban, az akkor másodosztályban játszó helyi csapat találkozóira alig ezerötszáz-kétezer néző váltott jegyet, idén az első osztályba feljutott együttes mérkőzésein kint szurkol a kisváros minden negyedik lakója. Statisztikai értelemben legalábbis ezt jelenti, ha egy huszonhárom és félezres településen hét-nyolcezres közönség jár ki a helyi stadionba. Nem csak férfiak, és nem csak felnőttek. Múlt szombaton egyébként, a pozsonyi Slovan elleni találkozóra a hivatalos adatok szerint 14 ezer jegy kelt el, ebből csupán ezret ajánlottak fel a Slovan szurkolóinak, a többit a hazai szimpatizánsok kapkodták el.

A DAC (a rövidítés a Dunaszerdahelyi Atlétikai Club betűit takarja) a múlt szezonban új befektetővel, idén német edzővel gazdagodott. A változásoknak köszönhetően a stadionban megjelent a főszponzorra utaló "My city Dubai" felirat, és jelentősen átalakult a játékosállomány is. Az erősítés Kamerunból, Németországból, Franciaországból érkezett. A DAC ezen a héten a hetedik helyen áll a bajnokságban. Csatára, a gólkirályi címére is esélyes Leonard Kweuke iránt - beszélik a lelátón - már Madridból és Marseille-ből is érdeklődnek. A labdarúgás látszólag sikertörténet Dunaszerdahelyen.

Némileg furcsa ugyan, hogy egy szlovák bajnokságban játszó csapat szurkolói egyetlen szlovák szót sem hajlandók kiejteni a lelátón. Hogy a közönség magyar zászlókkal aggatja tele szektorának korlátait, látogassanak bármelyik csapathoz is. Hogy a DAC feliratú kék-sárga színű szurkolói sálakat a Himnusz egyik sora díszíti: Isten áldd meg a magyart! Első hallásra legalábbis szokatlan, hogy a DAC bármilyen mérkőzésein a lelátók közönsége a magyar himnuszt énekli. A csapat tisztelettel hallgatja az éneket, bár a szöveget a játékosok fele sem érti, tekintve, hogy az igazolások után pályára lépő kezdő tizenegyből immár hatan fekete bőrűek.

Múlt hónapban, a DAC-Spartak Trnava találkozón egy huszonöt éves Spartak-drukker a mérkőzés kilencedik percében a pályán keresztül a magyar szurkolók szektorához futott, és kitépte egy férfi kezéből a nemzeti színű zászlót. Nyomában több nagyszombati szurkoló is a pályára rohant. A bíró mindkét csapatot lerendelte a pályáról, a találkozó hét perc kényszerszünet után folytatódott. A mérkőzés után - a dunaszerdahelyi Polgár Info beszámolója szerint - Anna Belousovova, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke azt kérte a futballszövetségtől, hogy a jövőben szenteljen nagyobb figyelmet a "nacionalista és soviniszta magyar csoportoknak, melyek a sportrendezvényeket használják ki nézeteik propagálására." Ján Slota pártja szerint a labdarúgó-szövetségnek meg kellene tiltania, hogy Dunaszerdahelyen a jövőben futballmérkőzéseket rendezzenek.

Ilyen előzmények után következett a november 1-jei forduló, amikor is Dunaszerdahelyre látogatott a listavezető Slovan. A mérkőzést előzetesen az év egyik legkockázatosabb találkozójának minősítették, mintegy nyolcszáz rendőrt rendeltek a helyszínre. A találkozóra magyarországi és lengyel szurkolók is utaztak. Dunaszerdahelyen utcákat zártak le, 11 és 16 óra között alkoholárusítási tilalmat rendeltek el a városban. Kétszáz újságíró akkreditáltatta magát és számos vezető politikus is megjelent a lelátókon. Ott volt például Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, de jelen volt Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes is (aki az MTI tudósítása szerint előzőleg a szlovákiai magyar politikusok "minősíthetetlen viselkedését" jelölte meg a feszültség okaként.)

Az aggodalmak nem voltak alaptalanok, igaz, az összecsapás végül nem a szurkolók között tört ki. A fejlemények ismeretesek. A magyar szurkolók szektorait szlovákul beszélő, rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök őrizték. A dunaszerdahelyi kapitányság magyar rendőrei távolabb, az utcán voltak beosztva. A találkozó tizenkilencedik percében a rendőrség egyik alakulata - látszólag minden előzmény nélkül - támadást indított a DAC-szurkolók egyik szektora ellen, és gumibotokkal végigverték a korláthoz zsúfolt embereket. A mérkőzés félbeszakadt, az akció után mintegy félszáz embert részesítettek elsősegélyben, hatan kórházba kerültek, egy tizenkilenc éves helybeli fiatalembert szilánkos állkapocstöréssel és csigolyarepedéssel vitt Pozsonyba a mentőhelikopter. A rendőrség szerint megalapozott volt a támadás, az akció kiváltó okát azonban (lapzártánkig) nem nevezték meg.

Három nappal később, kedd délután újra pályára lépett a DAC. Szokatlanul kevés, alig háromezer néző ment ki a meccsre. A játékosok játszottak, a közönség a pillanatnyi helyzetnek megfelelően tombolt vagy pfujolt. Látszólag pont úgy, mint máskor. A lelátón azonban itt is, ott is a szombati eseményeket tárgyalják. A szektorok bejáratánál egymásnak adják a híreket az érkezők, a meccs után néma tiltakozó menet lesz a városban.

A sárga rácsokkal körülvett szektor, ahol a támadás volt, üres.

- Ott van még a vérnyom - mutatják egymásnak a szomszédos B-közép szélén ülők a betonperemen éktelenkedő foltokat. Valaki kitesz egy "Csallóköz fél" feliratú piros-fehér-zöld zászlót. Hátrább egy napszemüveges fiatalember összetekert molinót cipel.

- Mi van rajta? - kérdezi egy megafonnal érkező férfi. - Nehogy valami hülyeséget függesszetek ki.

- Ez jó szöveg - nyugtatja a napszemüveges - Nem lesz semmi baj.

Nem sokkal később a lelátó közepén magasba emelik a hosszú feliratot. Stop policajnej brutalite - elég a rendőri erőszakból. Himnusz. Sípszó. A kezdőrúgás után a megafonos férfi bekapcsolja a készülékét, és megkezdődik a műsor. Rigmusokat, saját szerzeményű verssorokat skandál, ezeket a körülötte állók teli torokból üvöltve ismétlik. Magyar kötődésű verssorok dübörögnek, ami minden átmenet nélkül vált "kurva anyádra", az ellenfél egy-egy

keményebb belépője után. Az egyik játékost perceken át "cigányozzák".

- Az a szokás, hogy mindenki azt kiabálja, amit én előénekelek - mondja a hangulatfelelős a szünetben már teljesen berekedve. - A DAC az egyetlen csapat, amelyiknek nincsen szlovák szurkolója. Ezt a csapatot csak magyarul szabad buzdítani, de ha már magyarul szurkolunk, annak szólnia kell. Az összefogásban van az erőnk.

- Engem a foci jobban érdekel a hangoskodásnál, távolabb ülök tőlük, hogy a játékra figyelhessek - mondja a szektor szélén egy középkorú férfi. Amikor meglátja a magasba emelt feliratot, ökölbe szorul a keze, vértolulásos lesz az arca. - Mit összehazudtak ma is a tévében, jaj a szívem. Mindjárt megüt a guta.

Szemközt a VIP-páholy alatt egy nyitott asztalon műanyag pohárba csapolt sörét fogyasztó férfi ugyanezt mondja.

- Reggel, amikor meghallottam a tévében, mit mondanak a vezető politikusok a szombati eseményekről, olyan idegesség fogott el, hogy a hideg kirázott, a kezem remegni kezdett.

- Ne remegjen a kezed, idd meg a söröd, mert nem lehet felvinni a lelátóra, megérkezett a képviselő úr - szól rá a VIP-vendégeknek zöld karszalagot osztogató férfi.

Egy bomberdzsekis kopasz fiatalember az új cipőjét mutatja. A rendőri támadásnál a tömeg nekinyomta a korlátnak, beszorult a lába a rács közé, nem tudta kihúzni. Azt mondja, két Budapestről érkezett Fradi-szurkoló rángatta ki a lábát, míg ő kiabált a fájdalomtól és a félelemtől. Mikor sikerült visszahúzni a lábát, nem volt rajta cipő, az bent maradt a vasak között. Sántítva, félig mezítláb ment haza, a kavarodásban elveszett az egyik mobiltelefonja is.

- Sántítok haza, megáll mellettem egy rendőrautó - meséli. - Kidugja a fejét egy rendőr, szlovákul azt mondja: - Magyar! Találkozunk még Besztercebányán is!

Míg a pályán a rasztafrizurás, fekete csatár kétszer is kapufát lő, és a kupaszereplés lassan elúszni látszik, a lelátón elterjed a híre, hogy a múlt szombati események miatt a labdarúgó-szövetség jelentős pénzbírságot szabott ki a dunaszerdahelyi klubra. Három otthoni mérkőzését zárt kapuk mögött, üres lelátók előtt játssza majd a csapat.

A DAC stadionjában múlt szombaton focimeccs volt rendbontással. A szövetség a rendezők mulasztását bünteti. Dunaszerdahelyen ezek az események látszólag a labdarúgósport történései.

A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Szlovák Nemzeti Párt (NS) indítványára került be az a fejezet, amely a nem nemzetközi jellegű sportrendezvényekről december 1-jével kitiltja más államok jelképeit. (MTI)

Felirat
Felirat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.