Újraalkotni a svéd modellt

Fredrik Reinfeldt célja, hogy minél több svéd dolgozzon, a szociális kiadásokat azonban a pénzügyi válság miatt sem tervezi megnyirbálni.

Igaz, hogy jövőre hosszú évek óta először költségvetési hiánnyal kell szembenéznie Svédországnak, Fredrik Reinfeldt miniszterelnök szerint nem szükséges visszafogni a jóléti kiadásokat. - Az előrejelzés szerint a hiány a GDP egy százalékánál is alacsonyabb lesz, és hosszú évekig mindig többlettel zárt a költségvetés. Az államadósság is a GDP 80 százalékáról 30 százalékra csökkent - mondta a Népszabadságnak a svéd miniszterelnök, aki tegnap a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadást, és Gyurcsány Ferenccel is tárgyalt.

A gazdasági világválság következtében a svéd korona is veszített értékéből. Emiatt az elmúlt hónapokban felmerült, hogy az országnak csatlakoznia kellene az euróövezethez, még ha a svédek 2003-ban népszavazáson utasították is el a közös valuta bevezetését. - A gazdaság helyzete stabil, a koronát azonban megtépázták a pénzügyi viharok. Sok szomszédos ország fontolgatja az euró bevezetését, Dániában néhány éven belül népszavazás lehet a kérdésről, és ez természetesen hatással lesz Svédországra is. Egyelőre maradunk a koronánál - mondta a miniszterelnök.

A svéd kormányfő üdvözölte Barack Obama elnökké választását. A napokban a svéd sajtóban napvilágot láttak a kormánypártok képviselőinek amiatt aggódó nyilatkozatai, hogy Obama esetleg megnyirbálná a szabad kereskedelmet. - Voltak már olyan jelöltek, akik protekcionizmust emlegettek, elnökként azonban jobban kiálltak a szabad kereskedelem mellett, és reméljük, Barack Obama is ilyen lesz.

- Az általunk támogatott világkereskedelmi egyezmények aláírásához szükséges lépések nagy része a kongresszus döntéseitől függ. Ott pedig, különösen a képviselőházban, erős a protekcionizmus, amely most még nagyobb támogatást kaphat a demokraták erősödésével - válaszolta lapunk kérdésére a svéd miniszterelnök.

A svéd jóléti államot megteremtő és évtizedekig majdhogynem megszakítás nélkül kormányzó szociáldemokratákat váltó, jobbközép Reinfeldt-kormány nem leépíteni, hanem "újraalkotni" igyekszik a szociális rendszert. Célja, hogy minél több svéd dolgozzon, és hogy ne érje meg otthon maradni és segélyeken élni.

A kormány csökkentette a legalacsonyabb jövedelműek adóterheit. Adókedvezményekkel pedig még a 70 éven felülieket is arra biztatja az állam, hogy dolgozzanak tovább. - Nem dolgozhat mindenki a közszférában - mondta Reinfeldt, annak az országnak a kormányfője, ahol az állam és az önkormányzatok foglalkoztatják a munkavállalók egyharmadát. A svédek adóterhei az adócsökkentések következtében már csak a második legmagasabbak a világon (most Dánia az első).

Az ország visszatérhet a "svéd modell" útjára - mondta a miniszterelnök, aki szerint az említett modell a piacgazdaság és a kelet-európai típusú szociális rendszer egyensúlyán alapul.

Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.