A V4 és a B3 pénzügyi biztonságra vágyik

Olyan közös európai megoldásokra van szükség, amelyek növelik a pénzpiaci biztonságot - értettek egyet a visegrádi négyek (V4) és a balti hármak (B3) kormányfői tegnapi varsói találkozójukon. Az egyaránt uniós tagországokat tömörítő két regionális együttműködési fórum miniszterelnökei most először tanácskoztak közösen, és ezt rendszeressé kívánják tenni.

Varsóból jelenti kiküldött tudósítónk

Fájdalmasan élték meg a közép-európai és a balti országok a legutóbbi heteket a nemzetközi pénzpiacok válsága miatt; a hatások elemzése állt a tegnapi varsói csúcs előterében. A két laza tömörüléshez tartozó államok nem zárkóznak el a pénzügyi biztonságukat erősítő megoldásoktól; ezek irányáról, mértékéről azonban láthatóan eltérő módon gondolkodnak - miközben valamennyien közös európai lépéseket szorgalmaznak. Donald Tusk lengyel kormányfő annak szükségességét hangoztatta tegnap, hogy a nemzeti és az európai pénzpiaci felügyeletek között egyensúlyt kell kialakítani. Hogy ne lépjen az egyik a másik rovására. Robert Fico szlovák miniszterelnök elfogadhatatlannak mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi felügyeleti szabályok "hátrányos helyzetbe" hozzák az egyes államokban működő bankfelügyeleteket. Ugyanő viszont javasolta egy közép-európai beruházási és fejlesztési bank létrehozását; a többiek megígérték neki, hogy tanulmányozni fogják az indítványt. Gyurcsány Ferenc kormányfő külön is üdvözölte a szlovák kezdeményezést, egyben pedig felhívta a tanácskozás figyelmét, hogy a jövőben várhatóan "átírják a nemzetközi pénzügyi rendszert". A G20-ak november közepi washingtoni találkozóját éppen ezért Gyurcsány Ferenc szerint csupán afféle kezdőpontnak lehet tekinteni - ezt követően pedig szélesebb körben szükséges majd megvitatni, hogyan alakítható ki az új nemzetközi pénzügyi szisztéma. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök a maga részéről már a jövő évre gazdasági világkongresszus összehívását kezdeményezi.

Gyurcsány-Fico-eszmecsere Varsóban Dunaszerdahelyről

A kormányfő magyar újságíróknak külön is nyilatkozott a dunaszerdahelyi incidensről. Elmondta, hogy Varsóban ebben az ügyben külön eszmecserét folytatott Robert Ficóval. Kifejtette neki, hogy a dunaszerdahelyi eset elfogadhatatlan. - Az, hogy a szurkolók politikai nézetei sértőek, nem jogosítja fel a rendőrséget a semmivel sem igazolható brutális fellépésre - emlékeztette Ficót Gyurcsány Ferenc. Sürgette továbbá az eset határozott és egyértelmű kivizsgálását, továbbá tájékoztatást is kért erről a szlovák kormányfőtől. Fico előtt úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hónapok eseménysorozatából kiindulva úgy ítéli meg: a nacionalizmus mára megfertőzte a szlovák politikát, ezt bizonyítja a csallóközi városban történt múlt hét végi botrány is. Fico e megállapításokkal nem értett egyet, tette hozzá.

A magyar és a szlovák kormányfő a lengyel fővárosban
A magyar és a szlovák kormányfő a lengyel fővárosban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.