Vallások zárt ajtók mögött

29 muzulmán és 29 katolikus szakértő, vallási méltóság és tanácsadó tanácskozik zárt ajtók mögött a Vatikánban a tegnap kezdődött fórumon. XVI. Benedek pápa regensburgi beszéde óta ez az első hivatalos, magas szintű konzultáció az együttesen közel két és fél milliárd hívőt számláló világvallások között.

A világ jövője a muzulmánok és keresztények közötti békétől függ - szólt az iszlám világ 138 vallási képviselőjének a pápához 2007 novemberében címzett levele, amely végleges pontot tett a Mohamed prófétáról 2005 őszén mondott szavak miatti vitára. Az idén márciusban szűk, kétoldalú megbeszélés következett: ezen született a döntés egy állandó muzulmán-katolikus fórumról, amelynek első találkozója most a Vatikánban zajlik, két év múlva pedig muzulmán földön folytatódik.

II. János Pálnak a casablancai stadionban a muzulmán fiatalokhoz intézett beszéde (1985), a közös keresztény-muzulmán imák Assisiben, a damaszkuszi mecsetben tett pápai látogatás (2001) jelképes epizódjai már a múlté. A fórum konkrét címet kapott: "Isten szeretete, a másik szeretete". A program szerint az első napon a teológiai és a szellemi alapokról, a másodikon az emberi méltóságról és a kölcsönös tiszteletről esik szó, de a zárt ajtók mögött más is elhangzik. Katolikus részről beszélni kívánnak a keresztényeket az iszlám országokban érő erőszakról, és legalább ennyire fontos az Európában élő iszlám közösségek létszámnövekedése is.

Az olasz püspöki kar hónapok óta egyházi állásfoglalást sürget az itáliai mecsetépítések szabadságáról, az ezt gyakran kísérő rasszizmus megfékezésére. Angelo Scola bíboros, velencei pátriárka szerint nem szabad hallgatni az emberi jogoknak az iszlám országokban való megsértéséről sem. A katolikus teológusok a párbeszéd központi nehézségének érzik, hogy az iszlámot nem fogja össze központi vallási vezetés, és a muzulmán világban vallás és állam között gyakran hiányzik a laikus tér.

Párbeszédre vagyunk ítélve - foglalta össze a fórum légkörét a szervező, Jean-Louis Tauran bíboros, a vallásközi párbeszéd pápai tanácsának elnöke. A két vallás közötti feszültségek sokszor nem vallási, politikai-ideológiai eredetűek - tette hozzá ugyanennek a tanácsnak a titkára, Pier Luigi Celata. A Vatikán tavaly hozta nyilvánosságra, hogy 2000 és 2005 között elvesztette a primátust: az iszlám lett az első számú világvallás, a muzulmánok 200 millióval vannak többen a keresztényeknél, és számuk nagy ütemben növekszik.

Nyitás figyelhető meg muzulmán részről is. A szaúd-arábiai uralkodó, II. Abdullah iszlám-héber-keresztény konferenciát kezdeményezett, Katarban pedig megépült az első keresztény kultuszközpont.

Vallási könyvet tanulmányoz egy bíboros és egy muzulmán tudós
Vallási könyvet tanulmányoz egy bíboros és egy muzulmán tudós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.