A demokratáktól remél változást Brazília

Lula da Silva brazil elnök a hét végén egyértelműen Barack Obama mellett állt ki. Dél-Amerika 200 millió lakosú legnagyobb és gazdaságilag is meghatározó országának államfőjeként azt mondta: "Hasonlóan ahhoz, ahogy a régió történelmében első ízben baloldali törekvések és elnökök egy fémmunkás Brazíliában, egy indián őslakos Bolíviában, Hugo Chávez Venezuelában és egy pap Paraguayban kerültek túlsúlyba, rendkívüli esemény lenne, ha a világ legnagyobb gazdaságában egy színes bőrűt választanának meg elnöknek."

Lula da Silva normális kapcsolatot tartott fenn George W. Bush amerikai elnökkel (eltérően Kubától, Chávez Venezuelájától vagy Evo Morales Bolíviájától), és ez még nyomatékosabbé teszi mostani kiállását. Mindez jelzi, hogy Dél-Amerika a jelenlegi nemzetközi pénzügyi és gazdaság válságban Obamától reméli a helyzet és a kétoldalú viszony javulását is.

A radikális baloldali szakszervezeti vezetőből lett brazil államfő - aki hírnevére rácáfolva megfontolt, a piacgazdaságot érintetlenül hagyó programjával immár második elnöki mandátumát tölti - Havannában Raúl Castro kubai elnök oldalán tette ezt a nyilatkozatot. Huszonkét órás látogatásán az eredeti programját meghosszabbítva, a megbetegedése óta a nyilvánosság elől visszavonult 82 éves Fidel Castróval kétórás beszélgetésen tekintette át a világgazdasági helyzetet. Fidel a kubai központi napilapban, a Granmában írt jegyzetében a találkozó után azt vetette fel, hogy az imperialista pénzügyi rendszer válságakor a fejlődő országok bevonásával, így esetleg az ENSZ keretében keressék a megoldást.

A havannai látogatás alkalmával megállapodást írtak alá arról, hogy a Petrobras brazil állami olajtársaság is mélytengeri feltárásokba fog Kuba partjainál. Raúl Castro szerint "Isten nem lehet olyan igazságtalan, hogy pont nálunk ne találjunk semmit" - ez utalás arra, hogy a Mexikói-öböl amerikai és mexikói részén is jelentős kitermelés folyik. A Time magazin azt fejtegette, hogy a kubai olajkincs beigazolódása Washingtont a 45 éve érvényesített embargó feladására késztetheti.

A mostani választási kampányban John McCain a floridai Castro-ellenesek voksára építve még keményebb Kuba-politikát ígér, míg Obama óvatos fogalmazással akár párbeszédre is hajlandó lenne a Castro-féle vezetéssel. Fidel Castro mostani írásában mindenesetre "bátor kiállásnak" minősítette Lula da Silva nyílt Obama-pártiságát.

Evo Morales bolíviai elnök elrendelte az észak-amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) tevékenységének beszüntetését, és az ország elhagyására szólította fel az ügynököket. Döntését azzal indokolta, hogy az ügynökség az utóbbi hónapokban aktív politikai szerepet vállalt, és segítette "a kormány elleni összeesküvő csoportok tevékenységét" Bolívia keleti, az önállóságért fellépő tartományaiban. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.