Nem legenda az olasz bírság

Az Olaszországban 2005 januárjában bevezetett füsttilalom meghozta az eredményét: bár egy idei felmérés szerint a tizenöt év feletti dohányosok száma továbbra is meghaladja a tízmilliót (a lakosság 22 százaléka gyújt rá), a táboruk évről évre csökken. Tavaly 560 ezren szoktak le, negyven százalék elmondása szerint azért, mert rádöbbent a nikotin halálos hatására.

Dohányzásra valójában egyre kevesebb lehetőség van: a kezdeti dohányzó, nemdohányzó termek helyett az éttermek, pizzériák és sörözők a teljes tiltás mellett döntöttek (olcsóbb volt, mint a törvény által előírt légszűrő berendezés).

Hatott a 27,59 eurótól 275 euróig terjedő bírság is, amely tovább emelkedik, ha valaki tizenkét évnél fiatalabb vagy terhes anya közelében gyújt rá. A bírság nem legenda: a közlekedési rendőrök legutóbb egy játszótéren 500 euróval bírságolták meg a gyerekekhez túl közel füstölgő férfit.

A szabályoknak nem szívesen engedelmeskedő Itáliában a volt egészségügyi miniszter onkológusprofesszor elrendelte füsttilalom működik. A nem dohányosok mentalitása is megváltozott, még a taximegállóban cigarettázóra is rá mernek szólni. Döntő volt a dohányáru jelentős drágulása és a dohányos hírességek háttérbe szorítása: ma már egyetlen olasz politikus sem jelenik meg szivarral a szájában.

2005-től nem divat dohányozni Itáliában - aki mégis dohányzik, az csakis az étterem ajtajában, az utcán vagy a munkahelyi udvaron gyújthat rá, ha kap cigarettaszünetet. Ennek ellenére továbbra is magas a fiatal dohányosok aránya: a cigarettázók 45 százaléka 15-17 éves kora között szokik rá, és az olasz dohányosok 42 százaléka napi 15-24 szálat szív el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.