Egy óra alatt 18 robbantás Indiában

Legkevesebb 64 halottja és több mint 300 sebesültje van azoknak a pokolgépes merényleteknek, amelyeket csütörtökön hajtottak végre az India északkeleti részén fekvő Asszám államban. A 18 robbantás egy órán belül történt, közülük négy a tartomány fővárosában, Guahátiban. A robbanószerek többségét autókban rejtették el.

A Banglades, Bhután, Mianmar és Kína határai mellett fekvő, Indiához csak egy vékony folyosóval kapcsolódó Asszámban több tucat fegyveres szakadár csoport működik. Egyelőre senki sem vállalta magára a robbantásokat, de a rendőrség az Asszámi Egyesült Felszabadítási Frontot (United Liberation Front of Assam - ULFA) gyanúsítja, amely régóta az állam elszakadásáért harcol. Az ULFA tagadja, hogy köze lett volna a robbantásokhoz, azokat "megszálló erőknek" tulajdonítja - írja a BBC. A csoport 1979-ben kezdte fegyveres felkelését.

A robbanások után Guahátiban mérges civilek támadtak rendőrökre, és kövekkel dobálták meg őket, a Reuters jelentése szerint a zavargásoknak is több tucat sérültje van.

A terrorakciókkal kapcsolatban kezdetben ellentmondásos jelentések láttak napvilágot, a helyi hatóságok még a robbantások számát sem tudták biztosan meghatározni. Az NDTV televízió hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy összesen 18 helyen robbantottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.