Róma: egymillió tüntető

Az olasz iskola tegnapi, csütörtöki sztrájknapján füstbombával és tojással dobálták a római oktatásügyi minisztériumot és az épületet védő rendőröket a tárcát vezető Maria Stella Gelmini lemondását követelő diákok, akik tovább tüntetnek a parlamentben szerdán megszavazott reform ellen. Az egyetemisták és gimnazisták napok óta tartó tiltakozásához tegnap, csütörtökön a pedagógus-szakszervezetek országos sztrájkkal csatlakoztak, de az összes olasz egyetemi városban tartott megmozduláson általános iskolások, szülők és ellenzéki politikusok is meneteltek.

Rómában a Spanyol lépcsőnél a fényképező turisták között vonultak fel a szervezők szerint egymillióan. Milánóban a fiatalok a tőzsdénél tüntettek. Torinóban, Genovában és Firenzében a diákok a pályaudvarokat foglalták el, utána önként elvonultak. A nápolyi dómban pedig péntekre virrasztást hirdettek az oktatás megmentése érdekében. A városokat teljesen megbénító demonstrációk többsége békésen zajlott le, a fiatalok egyedül Bolognában csaptak össze a rendőrséggel. Súlyos incidens a reform szerdai parlamenti megszavazásakor történt a római Navona téren, ahol szélsőjobboldali fiatalok nemzeti zászlóba csavart dorongokkal támadtak baloldali társaikra. A kormány ma ad magyarázatot a történtekre: hogyan jutott át a rendőrkordonon a nyitott kiskamionon érkező motorossisakot viselő, talpig felfegyverkezett csoport. Az oktatási reform eddig megszavazott része az általános iskolára vonatkozik (így 2009 szeptemberétől az első öt osztályban a jelenlegi három tanító helyett csak egy tanít majd, ez a szakszervezetek szerint több mint 80 ezer pedagógus elbocsátását jelenti).

- A csomag egyetemi részét a miniszter jövő héten mutatja be. Mi pedig tovább tüntetünk - üzenték a gimnáziumokat és egyetemeket elfoglaló diákok. Osztjuk a fiatalok aggodalmait - hangsúlyozta a La Sapienza római tudományegyetem rektora. Az ellenzéki Demokraták ezzel egy időben azt vizsgálják, miként lehetne népszavazással leállítani a reformot. Silvio Berlusconi miniszterelnök szerint a diákokat az ellenzék vezeti félre, a fiatalok azt sem tudják, mi szerepel a törvény szövegében. Eddig minden egyes olasz kormány saját oktatási reformot indított, és mindegyikre országos diáktüntetés volt a válasz, ez azonban az első alkalom, hogy az olasz iskola világa egységes frontban tiltakozik az intézkedések ellen.

Egy római tanár Mourinhót ültetné az oktatási miniszter székébe
Egy római tanár Mourinhót ültetné az oktatási miniszter székébe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.