Romániában is érződnek a válság jelei

A bukaresti kormány a jelenlegi világválság ellenére azt állítja, hogy az ország gazdasága az idén is 8-9 százalékkal bővül. A Román Nemzeti Bank (BNR) az elmúlt hetekben több alkalommal is kivédte a lej ellen indított spekulatív támadásokat, s a lej az elmúlt időszakban is erősödött az euróhoz képest.

Ennek ellenére, egyre több elemző állítja, hogy Romániának rövidesen komoly likviditási gondokkal kell majd szembenéznie, s egyáltalán nincs kizárva, hogy Magyarországhoz hasonlóan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vagy a Világbank segítségére szoruljon. Az amerikai Strategic Forecasting (Stratfor), becenevén "az árnyék-CIA" a napokban azt állította, hogy Románia a pénzügyi összeomlás szélén áll, bár helyzete nem annyira kilátástalan, mint Magyarországé. A Startfor szerint a következő időszakban a lej ellen indított spekulatív támadások sűrűsödésére lehet számítani, ennek nyomán pedig a hazai fizetőeszköz jelentős gyengülésére, ami a hiteltörlesztési részletek növekedését idézi majd elő. Ráadásul a Romániában működő külföldi bankok elsősorban svájci frankban és euróban nyújtottak fogyasztási hiteleket, ami a lej értékvesztése estén az adósokat sarokba szoríthatja. Hasonló következtetésre jutottak a Raiffeisen elemzői is, akik szerint Románia túl nagymértékben függ a külföldi finanszírozástól ahhoz, hogy a krízist megússza. Azt valószínűsítik tehát, hogy Bukarest a következő kérelmezője lehet az IMF- vagy pedig az EU-gyorssegélyeknek.

Az építőiparban és az autóiparban már mutatkoznak a gondok. A pitesti Dacia-üzemek például csütörtökre és péntekre leállították a termelést, és november 13-14-én hasonló munkaleállást terveznek. Előrejelzések szerint Romániában jövőre megduplázódhat a munkanélküliek száma, ami szintén komoly gondokat okozhat az országnak. A hazai munkapiacon megjelentek magyarországi munkavállalók is, akik szívesen átjönnének például Kolozsvárra dolgozni.

Eközben a már a választási előkampány során elszabadult populista ígéretek a kormányt nehéz helyzetbe hozták. A közalkalmazottak szakszervezetei november 13-tól, a tanügyi szakszervezetek november 18-tól általános sztrájkba lépnek, ezzel tiltakozva amiatt, hogy a kormány áprilisra halasztotta az oktatók bérének ötvenszázalékos emelését. Az erről szóló törvényt megszavazta ugyanis a parlament, törvényesnek találta az alkotmánybíróság, és az államelnök kihirdette. Közben az egészségügyi dolgozók és a közalkalmazottak is hasonló mértékű béremelést követelnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.