Egység Kijevben - hitelbe

Sikerült félretennie politikai ellentéteit Julija Timosenko ukrán kormányfőnek és Viktor Juscsenko elnöknek a 16,5 milliárd dolláros IMF-hitelkeret érdekében, amelyre az ország pénzügyi helyzetének stabilizálásához van szükség. A szerda esti parlamenti szavazáson a már felbomlott narancsos koalíció pártjai egyhangúlag szavazták meg - első olvasatban - a kríziscsomaghoz szükséges törvényt. Az elfogadásához még két fordulóra van szükség.

- Kevés az esélye, hogy a pártok egyhangúlag támogatnák az első olvasatban már megszavazott kríziscsomagot, de mivel nyilvánvaló, hogy Ukrajnának szüksége van a pénzre, minden bizonnyal a végső szavazáson is meglesz a többség - mondta lapunknak Mihail Pogrebinszkij kijevi politológus.

A gazdasági válság a belpolitikai csatározásokban Timosenkónak kedvez. A kríziscsomag elfogadásával egy időben a kormányfőnek a december elejére tervezett rendkívüli választások kiírását is sikerült megakadályoznia: a parlament négy szavazat híján nem szavazta meg az előre hozott választások finanszírozásáról szóló törvényt, amelyet a Julija Timosenko Blokkjának (Bjut) parlamenti padsoraiból hangos üdvrivalgás fogadott.

A narancsos koalíció - az elnökpárti Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) és a BJUT szövetsége - szeptemberi szétesése után Juscsenko december 7-re akarta kiírni az előre hozott parlamenti választásokat, erre azonban legkorábban a jövő év elején kerülhet sor. Ha lesz egyáltalán. - Ennek az esélye most 50 százaléknál is kevesebb, ami Timosenko tekintélyét növeli az egyre súlytalanabb elnökkel szemben - mondta Pogrebinszkij.

A kormányfő kivédte azt is, hogy népszerűsége csökkenjen az Ukrajnát is elérő pénzügyi krízis miatt. A pénzügyi csőd elkerülését biztosító csomagot az IMF ugyanis csak komoly megszorítások révén biztosítja. Ez többek között a költségvetési dolgozók fizetésének és a minimálbér kétéves befagyasztását, a hazai eredetű fölgáz árának az importgázhoz való igazítását jelenti. (Ukrajna fogyasztásának harmadát hazai források adják, kétharmadát azonban orosz és közép-ázsiai importból biztosítják, amelynek egységára az idei 150-ről jövőre 260 dollárra emelkedik.) A megszorításokból következő népszerűségvesztést enyhíti, hogy Timosenko az IMF-re hivatkozhat a kényszerintézkedések meghozatalakor.

Az ellenzéki Régiók Pártja (PR) - amellyel szeptemberben kis híján koalícióra lépett a Bjut, noha az orosz ajkúak lakta Kelet-Ukrajnában erős pártot korábban egyértelműen elutasította Timosenko - egyelőre kivár. "Ha a PR belátja, hogy nincs esély a rendkívüli választásokra, akkor vélhetően a kríziscsomag mellé áll" - vélte a politológus. A PR eredetileg nem támogatta a törvényjavaslatot, helyette hosszú távú IMF-hiteleket és a szociális kiadások csökkentését követelte. Most viszont lemondta a péntekre tervezett pártgyűlést, amelyen a jelöltlistát állította volna össze. Helyette a Viktor Janukovics exkormányfő vezette PR ismét meglebegtette a koalíció lehetőségét Timosenkóval.

Az ukrán miniszterelnöknek az előre hozott választások kiírását is sikerült megakadályoznia
Az ukrán miniszterelnöknek az előre hozott választások kiírását is sikerült megakadályoznia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.