Megtárgyalják az MKP módosító indítványát

Általános meglepetésre a Robert Fico vezette legerősebb kormánypárt képviselőinek többsége is igennel szavazott.

A várakozással ellentétben a szlovák kormánypárti többség nem söpörte le az asztalról a Magyar Koalíció Pártjának oktatásügyi törvénymódosító javaslatát. Ugyanis meglepetésre a Robert Fico vezette Smer - SD honatyáinak többsége, valamint néhány szlovák ellenzéki politikus is támogatta az indítványt, amelyet ennek köszönhetően a második olvasatba utaltak. A Berényi József és Szigeti László által benyújtott tervezet szerint a nemzetiségi oktatás létjogosultságát szavatoló törvényt azzal a rendelkezéssel egészítenék ki, hogy a tankönyvekben először a növendékek anyanyelvén kötelező feltüntetni a helység- és a földrajzi neveket, és csak zárójelben szlovákul. - Erre a jogi normára azért van szükség, mert Szlovákiában már többször próbálkoztak meg azzal, amit most Ján Mikolaj, szlovák nemzeti párti (SNS) miniszter igyekszik ránk erőszakolni, aki azt követeli, hogy először szlovákul tüntessék fel ezeket a neveket - nyilatkozta lapunknak Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnökhelyettese. - Emiatt már két tankönyv keveréknyelven, szlovák megnevezésekkel és magyar ragokkal jelent meg, s újabb hasonlókat terveznek, amelyek csak megzavarják az általános iskolásokat. Ráadásul ezzel nem járulnak hozzá ahhoz sem, hogy a magyar fiatalok megtanuljanak szlovákul, ami egyébként természetes követelmény - szögezte le Berényi.

A Smer - SD két koalíciós partnere, tehát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) hangot adott csalódottságának Robert Ficóék váratlan pálfordulása miatt. Szigeti László volt oktatásügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az MKP a szlovák honatyák támogatásával egyelőre csak csatát nyert, mert a Ján Slota és Vladimír Meciar vezette koalíciós pártok az elkövetkező hetekben minden bizonnyal nagy nyomást fejtenek ki Robert Ficóra az MKP indítványának elutasítása érdekében.

Eddig már mintegy hetven szlovákiai értelmiségi írta alá azt a nyilatkozatot, amely hangsúlyozza, hogy hatalmi eszközökkel igyekeznek csorbítani a szlovákiai magyarok alkotmányos és szerzett jogait.

Robert Fico leidiótázta a szlovák újságírókat

A szlovák kormányfő tegnap idiótáknak nevezte több pozsonyi napilap munkatársait, akik bírálták őt, mert állításuk szerint az elmúlt heti vietnami hivatalos látogatása során egy szlovák magáncégnek szerzett megrendeléseket, s olcsó munkaerőt toborzott Szlovákiába, holott tízszázalékos a munkanélküliség. "A szlovákiai sajtó durvább és hazugabb velem és kormányommal szemben, mint ahogyan a letűnt rezsim médiumai bántak a másként gondolkodókkal" - kiabálta Fico. (Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.