Egymilliárd éhező

A növekvő élelmiszerárak miatt jövőre már több mint egymilliárd ember fog éhezni a Földön - nyilatkozta Olivier De Schutter, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának független szakértője. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a közelmúltban 925 millióra becsülte azok számát, akik nem jutnak elegendő táplálékhoz. Becslések szerint ez a szám az utóbbi hónapokban további 44 millióval növekedett.

De Schutter felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacokon az idén júniusban kialakult rekordszintről mára ugyan visszaestek az élelmiszerárak, de az egyes országok piacán továbbra is történelmi magasságokat döntögetnek. Számos országban - főleg a fejlődőeknél - a válság hatására sok család kevesebb és olcsóbb élelmiszert képes csak beszerezni, valamint csökkentették az egészségügyi szolgáltatásokra és az oktatásra fordított kiadásaikat is. Mindez együttesen a szakértő szerint helyrehozhatatlan károkat okoz gyermekek millióinak egészségét és oktatását illetően.

A helyzet legsúlyosabb Afrikában, ám - miként Jacques Diouf, az ENSZ mezőgazdasági szervezetének vezetője közölte - Latin-Amerikában is eltűnt az éhezés elleni harc húsz évének eredménye egy év áremelkedése miatt. 1990 és 2006 között a régióban 15 százalékkal, nagyjából 45 millióra csökkent az éhezők száma, ám jelenleg 50 millió fölé emelkedett. A mostani nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság hatására az élelmiszerárak ugyan esnek, ám a krízis hosszú távú következményeit majd csak a következő aratáskor lehet pontosabban felmérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.