2009 után is Afganisztánban

Megkezdődött a 2009. október utáni időszak tervezése Magyarország afganisztáni jelenlétével kapcsolatban - jelentette be tegnap Göncz Kinga külügyminiszter a magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoporttal (PRT) kapcsolatos kormányzati munkát irányító bizottság harmadik ülése utáni sajtótájékoztatón. A külügyi tárca vezetője kifejtette: Magyarország jövő év októberéig vállalta a baghlani PRT vezetését, ám "tovább is maradnunk kell, s erre van politikai elkötelezettség" - mondta Göncz.

A kormánybizottság áttekintette a jelenleg futó fejlesztési programokat is. Magyarország évente 500 millió forintot költ a központi költségvetésből civil fejlesztési programokra Afganisztánban. Ebből több minisztérium kap, melyek aztán saját maguk dolgoznak ki programokat a közép-ázsiai országban (pl. rendőrképzés, állatorvosi képzés). Az Önkormányzati Minisztérium 25 milliót kapott a költségvetésből, ám - a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel (MÖSZ) - pályáztak egy európai uniós fejlesztési alapra is, melyből 400 ezer eurót nyertek.

Göncz Kinga elmondta: cél a nemzetközi források keresése, hogy növelhessük a fejlesztésre fordítható összegeket. Korábban Görögország támogatott magyar projekteket, az idén áprilisban pedig a japán kormány által adományozott, kétszer 86 ezer dollárból kezdhetett el a MÖSZ-programokat. Ennek keretében a visszatelepültek baghlani táborában 900 embert tanítanak írni-olvasni, számolni, 180 nőnek tartanak higiénés oktatást, 140 asszonynak tartanak szőnyegszövő képzést, és 20 főt képeznek ki asztalosnak - tudtuk meg Fekete Dánieltől, a MÖSZ munkatársától. Az ökumenikusoknak szeptemberben zárult az a tavalyi (részben költségvetési pályázati pénzből működő) 216 milliós programja, melynek során többek közt két törpe vízerőművet és három iskolát is avattak. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat bábaképző tanfolyamot szervezett.

Sokszor felmerülő kérdés a fejlesztési projektek hatékonyságának ellenőrzése: vajon tényleg élnek-e velük az afgánok? Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet Közép-Ázsiával foglalkozó munkatársa szerint egész Afganisztánt érintő probléma, hogy nincs megfelelő szintű független "monitoring"-ellenőrzés. - A minisztériumok munkájáról általában jót hallani, de ezek független vizsgálata nem történt még meg - figyelmeztet a szakértő. A Népszabadság kérdésére Göncz Kinga elmondta: a magyar fejlesztési tervek összhangban vannak a régió kormányzati szinten kidolgozott fejlesztési terveivel, és heteken belül egy afgán fejlesztési tanácsadó is csatlakozik a PRT-hez, hogy segítse a visszacsatolást.

Hétfőn megsérült egy magyar katona Baghlan tartományban, amikor a PRT egy magas rangú katonai delegációt kísért el a helyi rendőrkapitányságra. A tálibok által vállalt öngyilkos merényletben két amerikai halt meg. - Úgy tűnik, a biztonsági helyzet Dél-Afganisztánban tapasztalható romlása átgyűrűzött Baghlan tartományba, ahogy ezt az áldozatok száma is mutatja - mondta Wagner Péter, hozzátéve, hogy még nem lehet olyan háborús helyzetről beszélni, mint délen.

Magyarország katonai szerepvállalásával ugyanakkor nagyon elégedett a NATO. - Olyan területeken vállaltunk feladatokat, ahol a NATO hiányt szenved - egészíti ki Wagner Péter. Ilyen például a hamarosan munkába álló két Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT), és a 12 fős különleges egység. Magyarország pedig októbertől átvette a kabuli reptér légiirányítói feladatait is.

Magyar katonák a hazai delegációt fotózzák
Magyar katonák a hazai delegációt fotózzák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.