Forognak a nevek kormánylistákon

A republikánusok is csak Bush egyetlen vezető kormánytagjában gondolkodnak tovább. A demokratáknál túlkínálat van Clinton egykori munkatársaiból.

A kurrens vicc szerint ezúttal nem az amerikai elnökválasztás vesztese, hanem a győztese ragaszkodik majd a szavazatok újraszámlálásához - tekintve az ország állapotát. - Nem akarok pánikolni, de ez lesz a legnehezebb fehér házi átmenet Abraham Lincoln óta. Nagyon kicsi a mozgástér. Itt a pénzügyi válság, benne vagyunk egy-két háborúban, és nemzetközi feszültség tapasztalható - mondta Paul Light, a New York-i Egyetem közpolitikaprofesszora.

A tervek mindenesetre javában készülnek a január 20-a, az elnöki beiktatás utáni időkre. John Podesta, aki Bill Clinton alatt irányította a Fehér Ház stábját, ötven fejezetből álló, jórészt a Clinton-csapat által írt tervet készített például arra az esetre, ha Barack Obama költözhet a Pennsylvania Avenue 1600. szám alá. A vezető amerikai sajtó hetek óta forgatja a neveket, kik kerülhetnek az új kormány vezető posztjaira. Az egyetlen jelentős tárcagazda, aki e szerint folytathatja a Bush-adminisztrációból, Robert Gates védelmi miniszter, aki a kevéssé kedvelt, lemondásra kényszerült Donald Rumsfeldet váltotta a Pentagon élén. Ő mindjárt kettős érdekesség: nemcsak a republikánus John McCain, hanem Obama listáján is szerepel - utóbbi ezzel azt bizonyítaná, túl tud lépni a szűk pártszempontokon.

A pénzügyi válság közepette a legnagyobb érdeklődés a leendő pénzügyminiszter személyét kíséri. Azért is, mert ő örökli majd meg a 700 milliárd dolláros mentőcsomag kezelését Henry Paulsontól, akinek szemére vetik, hogy a Goldman Sachs embereivel dúsította fel a tárcát, szinte a bankház kormányzati üzletágát teremtve meg. McCain csapatából John Thain az egyik fő esélyes, aki az általa irányított Merrill Lynchnek a Bank of Americába való beolvadásával az üzleti világon belül hátralépésre kényszerül. Szó van arról is, hogy Robert Zoellick, a Világbank első embere költözne néhány utcával arrébb. Egy demokrata adminisztráció kapcsán Clinton két korábbi pénzügyminisztere, Robert Rubin és Lawrence Summers, illetve Timothy F. Geithner, a New York-i Fed elnöke nevét hallani gyakran.

A "clintonisták" azután is megtartották befolyásukat, hogy Hillary Clinton elveszítette a demokrata elnökjelöltséget. - Obama oldala jórészt a Clinton-kormány volt embereiből áll. McCain csapata érdekesebb, a neokonzervatívok és a régi típusú republikánusok keveréke - állítja Chuck Pena, a kaliforniai Independent Institute vezető munkatársa. A külügyminiszteri posztra mindkét elnökjelölt győzelme esetén esélyesnek tartják Richard Lugar republikánus szenátort, a külügyi bizottság rangidős ellenzéki tagját, előző elnökét. Róla a minap Obama is azt nyilatkozta: "formálta elképzeléseimet, körülöttem lesz a Fehér Házban". Hasonló szavakkal illette a demokrata jelölt a szintén republikánus exkülügyért, Colin Powellt is, aki nemrég támogatásáról biztosította Obamát. Ezzel együtt megfigyelők kevéssé tartják valószínűnek, hogy Powell ezzel a diplomácia élére kerül, vagy egyáltalán oda vágyik. Felmerült erre a posztra John Kerry szenátor, a négy évvel ezelőtti elnökjelölt és Richard Holbrooke, Clinton elnök egykori külügyminiszter-helyettesének neve is. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: bár az Obama-kampány körül a clintonisták igen sokan vannak, a külügyi-biztonságpolitikai vonalon a meghatározó hovatartozás az iraki háborúhoz való hozzáállás lehet. Ezért Obama elnökségének esetére Gates mellett vezető helyen emlegetik Jack Reed szenátort is, mint olyasvalakit, aki átveheti a Pentagon irányítását. Ő az értelmi szerzője a szenátusi demokraták stratégiájának az iraki kivonulásra. Washingtonban azt is valószínűsítik: ha a demokrata Joe Biden lesz az alelnök, az ő befolyásával is számolni kell a kül- és biztonságpolitikai döntésekben, míg a republikánus Sarah Palin esetében nem.

Évtizedek óta most először fordult elő, hogy amerikai szenátort büntetőperben marasztaltak volna el. Külön érdekesség, hogy a 84 éves, republikánus Ted Stevens éppen az újraválasztásért indul a jövő keddi választásokon. A veterán alaszkai politikust hét vádpontban találták vétkesnek egy korrupciós ügyben, a büntetés tételét már csak jövőre mondják ki. Negyedmillió dollár értékben hallgatott el kongresszusi vagyonbevallásában ajándéktárgyakat és szolgáltatásokat, amelyeket kapott, illetve igénybe vett. Bár pártja és állama is megegyezik Sarah Palinével, John McCain alelnökjelöltje meglehetősen dodonai nyilatkozatot adott ki, amelyben sem Stevens mellé nem állt, sem szembe nem helyezkedett vele.

Szőcs László, Washington

A támogatók árnyai McCain egy pennsylvaniai gyűlésén
A támogatók árnyai McCain egy pennsylvaniai gyűlésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.