Távirati stílusban

Vízum nélkül utazunk az Egyesült Államokba

November 17-től Csehország, Magyarország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország és Dél-Korea polgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - jelentette be tegnap Prágában Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter, aki ma hazánkba érkezik és a Külügyminisztériumban tart sajtótájékoztatót a témáról. Legkésőbb három nappal a tervezett utazás előtt az ESTA-rendszerbe kell bejelentkezni. A beutazási engedély két évig érvényes, az elektronikus regisztráció pedig ingyenes. Feltétel természetesen az új típusú (piros) útlevél. (Pozsonyi tudósítónktól)

Seehofer lett a bajor miniszterelnök

Horst Seehofert (képünkön) választotta Bajorország új miniszterelnökévé a müncheni tartományi parlament alakuló ülésén. Az 59 éves konzervatív politikus mostanáig a német szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere volt. (MTI)

Leváltották a grúz miniszterelnököt

Mikhail Szaakasvili grúz elnök leváltotta Vladimer Gurgenidze kormányfőt, helyére a jelenleg Törökországban nagyköveti posztot betöltő 35 éves Grigol Mgaloblisvilit jelöli. A Nyugat-barát technokratának számító Gurgenidze azzal vette át a kormány irányítását egy éve, hogy növeli a külföldi tőkebefektetéseket, s tartja amagas gazdasági növekedést. Az Oroszországgal vívott háború elijesztette a tőkét és lelassította a fejlődést. (MTI)

Jobbközép koalíció alakul Litvániában

Koalíció megteremtéséről írt alá emlékeztetőt hétfőn, egy nappal a litvániai választások második fordulója után a voksoláson győztes jobbközép, kereszténydemokrata Haza Szövetsége és további három jobboldali és centrista párt. A tervezett jobbközép koalíció - ha létrejön - Gediminas Kirkilas jelenlegi miniszterelnök hét éve kormányzó szociáldemokrata pártját fogja leváltani. (MTI)

Öngyilkos merénylet Pul-i-Kumriban

Felrobbantotta magát egy tálib öngyilkos merénylő hétfőn egy rendőrőrsön az észak-afganisztáni Baghlan tartomány székhelyén, Pul-i-Kumriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt, és négy afgán biztonsági tisztviselő, valamint két amerikai katona sebesült meg. Könynyebben megsérült egy magyar katona is, akit kórházba szállítottak. A rendőregyenruhát viselő merénylő akkor hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, amikor afgán tisztviselők éppen amerikai katonákkal folytattak megbeszélést. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.