Csak Batmanben bíznak a zágrábiak

Az új rendőri alakulat, a horvát FBI jött létre az ország legjobb rendőreiből. A Pukanic-gyilkosság bizonyos szálai már az államfőig vezetnek.

A horvát főváros lakói szerint legfeljebb Batman vethet véget a zágrábi alvilági leszámolásoknak. Egy ismeretlen "művész" fotómontázsban ábrázolta a szuperhőst Zágráb főterén, és elpostázta alkotását Milan Bandicnak. A polgármesternek Ivana Hodak ügyvédbojtár brutális kivégzése után, és néhány nappal Ivo Pukanic, a Nacional hetilap főszerkesztőjének felrobbantása előtt úgy nyilatkozott ugyanis: "nem vagyok én Batman, hogy felfegyverezve cirkáljak 24 órán át az utcákon azt ellenőrizve ki, mit csinál". A zágrábiak most úgy vélik, igenis szükség lenne egy elszánt és megvesztegethetetlen rendcsinálóra, akinek - a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint - a politikusok soraiban kellene kezdenie a tisztogatást. "abban az országban, ahol államtitkárok kávéznak együtt labdarúgó-menedzserként fellépő köztörvényes gyilkosokkal, és televíziós szerkesztőnők élnek együtt maffiózókkal".

Tihomir Kralj lehet Batman földi mása, akit a horvát FBI-ként emlegetett különleges új rendőri egység élére állítottak. Három éve tervezik, hogy különleges különítmény vegye fel a harcot a horvát szervezett bűnözéssel, ám eddig - pénz híján - nem sikerült felállítani a maffiaellenes szervezetet. Az elmúlt napok eseményei arra késztették a horvát kormányt, hogy komoly összegeket csoportosítson át a rendőrség kasszájába. Mindehhez kellett a Financial Times brit napilap hétvégi cikke, amelyben Horvátországot illetően azt írták: ilyen zűrös háttérrel nincs helye Európában.

A becslések szerint a szervezett bűnözés több százmillió eurót mos tisztára évente Horvátországba, ebből 2,5 milliót sikerült eddig megfognia a rendőrségnek. A hatalmas vagyonokat felhalmozó maffiózókat sok esetben munkanélküliként vagy rokkantnyugdíjasként tartják hivatalosan számon, és eddig nem firtatták, ténylegesen miből, mennyiből élnek, hol laknak, milyen hajókon nyaralnak.

A csütörtök este felrobbantott Ivo Pukanic főszerkesztő ügyében egyébként már egészen a köztársasági elnökig vezetnek a legújabb szálak. Stjepan Mesic azt nyilatkozta ugyanis, hogy a zűrös családi helyzet miatt hónapok óta "védett házban" élő feleséget, Mirjana Pukanicot kellene kikérdezni a lehetséges indítékokról. Szerinte az asszony sokat tud, a történet előzményei ugyanis évekkel korábbra nyúlnak vissza.

Az államfőt rejtélyes "üzengetései" miatt kikezdte a horvát sajtó, felróják neki, hogy nyomást próbál gyakorolni a rendőrségre, miközben bensőséges baráti viszonyban volt az alvilági kapcsolatokat is ápoló, meggyilkolt főszerkesztővel. Azaz valószínűleg ő is jóval többet tud az ügyről, mint amit elmond, tehát őt is ki kéne hallgatniuk a nyomozóknak.

Mesic úgy nyilatkozott, hogy akár még hazugságvizsgálatnak is aláveti magát, hogy igazolja: fogalma sincs ki és miért likvidálta a Nacional főszerkesztőjét.

Ivo Pukanic 1961. január 21-én született Zágrábban. A zágrábi egyetem politikatudományi karának elvégzése után, 1987-től a Vjesnik című napilapnak dolgozott, majd 1991-től a Globus című hetilapnál volt szerkesztő. 1995 végén alapította többedmagával a Nacional című újságot, amelynek főszerkesztője és résztulajdonosa volt.

1999-ben az év újságírójává választották Horvátországban, oknyomozói újságírásért 2000-ben megkapta a horvát újságíró-egyesület (HND) díját, három évre rá pedig az Év Interjúja-díjat az akkor szökésben lévő Ante Gotovina háborús bűncselekményekkel vádolt tábornokkal készített beszélgetésért. A sikerek ellenére az idén nyáron a HND kizárta soraiból, mivel a Nacionalban megjelentette saját felesége orvosi kórisméjét.

A Nacional hasábjain gyakorta jelentek meg írások a horvát és a balkáni alvilágról, annak súlyos bűncselekményeiről, ezért sokan Pukanic és az alvilág kapcsolataival magyarázzák a merényletet. A zágrábi média szerint Pukanic volt Horvátország egyik legbefolyásosabb embere. Az elmúlt években arról cikkezett a horvát sajtó, hogy megpróbálja kiforgatni vagyonából feleségét, s lányával szövetkezve elmegyógyintézetbe záratná őt. A zágrábi média szerint Pukanic kapcsolatban állt "gyanús" csoportokkal és személyekkel. Pukanicot gyakran halálosan megfenyegették. Az idén áprilisban feljelentést tett egy ellene elkövetett állítólagos merényletkísérlet miatt, de a horvát média úgy könyvelte el az esetet, hogy Pukanic - nem tudni, miért - önmaga rendezte meg saját merényletét. Állítólag ő volt a horvátországi "médiazsarolási ipar" szülőatyja: politikai és alvilági kapcsolatai révén kompromittáló információkat gyűjtött a politika és a közélet jeles személyiségeiről, majd mindig megtalálta annak módját, hogy diszkréten pénzt csikarjon ki tőlük cserébe azért, hogy nem teszi közzé a velük kapcsolatos értesüléseket. (MTI)

Mesic elnök és Sanader kormányfő a sajtónak magyarázza a Pukanic-ügyet
Mesic elnök és Sanader kormányfő a sajtónak magyarázza a Pukanic-ügyet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.