Olaszország nem csak Berlusconi

Kockázatot vállaltak szombaton a Demokraták (PD) a féléves Berlusconi-kormány ellen rendezett első országos megmozdulással. A PD-nek azonban sikerült az ókori lóversenypályát megtöltenie. A Demokratákat vezető Walter Veltroni 2,5 milliós tömegről beszélt, a római rendőrfőkapitány pedig 200 ezresről. Mentsd meg Itáliát - volt a jelszava az elsősorban a balközép és Veltroni támogatottságát tesztelő tüntetésnek, a PD egy évvel ezelőtti születése és az elsöprő (a 10 százalékkal erősebb jobbközép általi) áprilisi választási vereség után, amióta Berlusconi népszerűsége hatvan százalék fölé nőtt.

"A PD él, az ellenzék nem halt ki, Olaszország nem csak Berlusconi" - szóltak a transzparensek. A kormányról egy egyetemista, egy kisvállalkozó, munkásnő, bevándorló és egy rendőrnő mondott véleményt. Utóbbi azt panaszolta, hogy a költségvetés csökkentette a lőgyakorlatokat. Erre a lapunk tudósítója körül álló egyetemisták fellélegeztek, hiszen az oktatási reform ellen tüntetve októberben már többször összecsaptak a rendőrséggel

"A kormánynál jobb országról" és az elfojthatatlan olasz antifasiszta hagyományról beszélt Veltroni, aki a tömeg közepébe benyúló szószékről azt hangoztatta: ellenzék nélkül nincsen demokrácia. Csak Berlusconi lát zavaró tényezőt a parlamentben, alkotmánybíróságban, ügyészségben és az ellenzékben. Veltroni szerint az olaszok már észrevették, hogy Berlusconi képtelen a jelenlegi válság kezelésére.

A PD-tüntetés fő újdonsága az volt, hogy az olasz balközép a második világháború óta most először vonult utcára vörös (sarlós-kalapácsos) lobogók nélkül. A demokraták a nemzeti zászlót lobogtatták, és a himnuszt énekelték (az egykori partizándallal, a Bella Ciao-val, a hangszórókból pedig a Beatles és a Queen együttes szólt). Új volt az is, hogy Veltroni legelsőként a rendőrségnek mondott köszönetet a tüntetés biztosításáért.

Berlusconi szerint helytelen, hogy az ellenzék a jelenlegi válságban megosztja országot, de a tüntetés kizárólag a balközép belső vitáinak elkendőzését szolgálta, még egy generáció kell a demokratikus baloldal megszületéséig - hangoztatta Berlusconi hozzátéve, örül, hogy Veltroniék napsütésben tüntettek, mert még az esőt is az ő nyakába varrták volna (és a tüntetés végére kitört a vihar).

A választások után mindketten konstruktív párbeszédet ígértek. Veltroni hónapokon át várt a Berlusconi kecsegtette közös munkára, a tüntetéssel váltott át a demokrata szavazók sürgette támadásba. Pártjában azt hallani, ha a PD a 2009-es európai választásokon 30 százalék alatt teljesít, Veltronit a nála baloldalibb Massimo D'Alema, a Prodi-kormány külügyminisztere veszi át.

Berlusconi mosolyog, Itália gyászol - a tüntetők szerint
Berlusconi mosolyog, Itália gyászol - a tüntetők szerint
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.