Narancssárga cunami Csehországban

Az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) nagy sikerét hozta a részleges szenátusi voksolások második fordulója is. A huszonhét megüresedett helyből huszonhármat a baloldali politikai tömörülés jelöltjei szereztek meg. Mindössze három választási körzetben - Prága városkerületeiben - győzött a legerősebb kormányzati erő, a Polgári Demokrata Párt (ODS).

A kommunisták (KSCM) egy helyen nyertek. A kormánypárti kereszténydemokrata-néppártiak (KDU-CSL) és a zöldek (SZ) sehol sem. Ezzel a polgári demokraták elveszítették többségüket a cseh felsőházban.

Pavol Bém, prágai főpolgármester, az ODS egyik alelnöke szerint narancssárga (a szocdemek színe - a tudósító megjegyzése) cunami árasztotta el az országot, ezért még az eredetileg kitűzött, december elejei időpont előtt össze kell hívni az ODS tisztújító közgyűlését. Az újabb kormánypárti kudarc után még nagyobb nyomás nehezedik Mirek Topolánekre, hogy legalább a pártelnöki posztjáról azonnal mondjon le. Ő azonban gondolkodási időt kért. Bejelentette, hogy jelenleg elsősorban a kormány átalakítását fontolgatja.

Jirí Paroubek, a cseh szocdemek elnöke megismételte azt az indítványát, hogy jövő júniusban, az európai parlamenti voksolásokkal egy időben tartsanak előre hozott választásokat, s addig is más miniszterelnök vezesse a prágai kormányt. Václav Klaus cseh államfő a Prima kereskedelmi tévé vasárnapi vitaműsorában jelezte, hogy nem híve ennek a megoldásnak. Ugyanakkor közölte, hogy a választópolgárok az elmúlt két héten elsősorban Mirek Topolánek tevékenységét minősítették.

Zdenek Zboril cseh szociológus szerint az ODS belső, és a kormánypártok egymás közti viszálykodása, továbbá a szocdemeknek a vizitdíj elleni és a kórházak tervezett privatizálásának leállítását ígérő kampánya befolyásolta leginkább a két választás végeredményét. Egyre több cseh politikai szakértő is osztja azokat a brüsszeli és más külföldi aggodalmakat, amelyek szerint Prága és elsősorban Mirek Topolánek aligha lesz képes jövőre teljes mértékben eleget tenni az ország soros uniós elnökségéből fakadó - a jelenlegi pénzügyi válság miatt különösen igényes - feladatainak. Václav Klaus szerint viszont indokolatlanok ezek az aggályok, mert a lényeges kérdésekről úgyis a nagy országok döntenek.

A cseh kormányfő-pártelnök szombat délután a második házasságából született egyéves kisfiát tolta a gyermekkocsiban, amikor az egyik bulvárlap fotósa le akarta fényképezni a gyermekét. Ekkor a politikus durván rákiáltott és a falhoz lökte őt. - Aki a gyermekemet veszélyezteti, azzal legközelebb még keményebben bánok el! - jelentette ki felháborodva az ODS parlamenti frakciójának épülete előtt rá várakozó újságíróknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.