Livni bedobta a törülközőt

Elegem van a zsarolásból, majd megnézhetjük ezeket a hősöket kilencven nap múlva - mondta Cipi Livni tanácsadóinak szombat éjjel, a vallásos pártokkal és a nyugdíjasok képviselőivel folytatott elhúzódó és áldatlan egyezkedések után.

Mindössze öt nappal ezelőtt kért a kormányzó Kadimát vezető külügyminiszter kéthetes hosszabbítást a kormányalakításra Simon Peresztől, de vasárnap visszaadta megbízatását Izrael köztársasági elnökének. Úgy döntött képtelen új kormányt alakítani a jelenlegi knesszet pártjaiból, csakis az előre hozott választás mutathat kiutat a politikai válságból.

Az arab országokból származó ortodox Sasz párt egymilliárd sékelt kért szavazótábora, a vallásos nagycsaládosok javára. Ezután sorra elutasította az egyre magasabb kompromisszumos ajánlatokat, s végül a Jeruzsálem sorsáról esetleg szóba jöhető tárgyalások ürügyén állt fel a tárgyalóasztaltól. Állítólag a színfalak mögött már javában egyezkednek a jövő év nagy visszatérő pártjával, a Likuddal. Világképüknek jobban megfelel a keményvonalas héja, Benjamin Netanjahu, mint az egyre inkább galambbá szelídülő Livni. Közben vérszemet kapott a nyugdíjaspárt is, ők is benyújtották nagyra törő igényeiket a pénzügyi válság kellős közepén. Izraelnek nincs és ezzel a knesszettel már bizonyosan nem is lesz elfogadott költségvetése a 2009-es évre.

Sokba lesznek Izraelnek a rendkívüli választások és nemcsak az erre szánt sok milliárd forintnyi összeg miatt. Az elhúzódó kormányválság ismét háttérbe szorítja az év végére ígért palesztin békeegyezményt. Nincs felelős politikus, aki folytathatná a Szíriával török közvetítéssel folytatott béketárgyalásokat, miközben Iránban gőzerővel folyik az urándúsítás, egyre közelebb kerülnek a nukleáris fegyverhez. A belső viszonyoknak is sokat árthat, hogy nem sikerült az új koalíció megteremtése: a minisztériumok a gazdasági világválság idején a megváltozott viszonyok közepette öszszehangolt politikai szándék és irányítás nélkül, a 2008-as büdzsé alapján szembesülnek majd a kihívásokkal. Az átmeneti állapot csak jövő tavasszal ér véget, akkorra ülhet össze az új parlament, addigra állhat fel az új izraeli kormány, s addig továbbra is a korrupciós ügyek miatt lemondott Ehud Olmert állhat egy átmeneti kabinet élén.

Egy izraeli katonai vezető vasárnap azzal vádolta meg Szíriát, hogy fegyvereket szállít a Hezbollahnak, és ezzel megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. Ámosz Jadlin tábornok, a katonai hírszerzés parancsnoka a kormány heti ülésén úgy vélte: Szíria a Hezbollah fegyverraktára. "A Hezbollah aktivistái Szíriában azt tesznek, amit akarnak. Szíria feloldott minden korlátozást, és felelőtlensége következtében a Hezbollah szinte az összes stratégiai kapacitásához hozzáfér" - fűzte hozzá.

Izrael 2006 júliusában nagyszabású offenzívát indított Libanonban a Hezbollah ellen, mert a szervezet kommandósai két izraeli katonát elraboltak. A katonák holttestét az idén nyáron szolgáltatták vissza Izraelnek.

Livni bejelenti, hogy a koalíciós tárgyalások kudarcát jelezte az elnöknek
Livni bejelenti, hogy a koalíciós tárgyalások kudarcát jelezte az elnöknek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.