Túlélési útmutató online vásárlóknak

A legtöbben azért nem mernek az interneten vásárolni, mert bizalmatlanok, és azt gondolják: a világhálón kereskedőkre nem vonatkoznak a játékszabályok. Tényleg így van ez? Mielőtt klikkelnénk, érdemes néhány dolgot tisztázni.

Az interneten is védenek a fogyasztóvédelmi szabályok?

Ha az EU-ban bejegyzett honlapról vásárolunk, ugyanolyan jogok illetnek meg bennünket, mint ha az utcán térnénk be egy boltba. Az unióban az internetes oldalak kötelesek valamilyen címet feltüntetni, amely nem lehet postafiók vagy e-mail cím. Vigyázat, az unión kívüli országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak az internetes kereskedelemre.

Milyen adatokat kell a honlapon feltüntetni?

Jó néhány adat közlésére kötelezik a szabályok a webkereskedőket: név és cím, áruk-szolgáltatások leírása, pontos ár (az esetleges adókkal együtt), szállítási költség, fizetési lehetőségek, szállítási feltételek, lemondási jog stb. A vevőnek jogában áll írásos (e-mail, levél, fax) megerősítést kérnie a rendelésről.

Fizethetünk-e bankkártyával?

Igen, de csak biztonságos honlapon: a cím ilyenkor http:// helyett https:// jelöléssel kezdődik, és a képernyő jobb alsó sarkában kis zárt lakat utal a titkosításra. Lehetőleg mindenki a saját számítógépén intézze a pénzügyeit, ne pedig internetkávézókban vagy könyvtárakban. E-mailben sose adjunk meg fizetési adatokat!

Biztonságos a világhálón vásárolni?

Ha megfelelő körültekintéssel költjük a pénzünket, akkor igen. Mindig győződjünk meg arról, hogy elegendő információ szerepel-e a honlapon, és kezdjünk gyanakodni, ha az eladó semmilyen elérhetőséget (főleg telefonszámot) nem adott meg. Akinek továbbra is kételyei vannak, inkább a nagyobb, ismertebb márkák internetes oldalain vásároljon!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.