Nyomozás a Strabagnál magyarországi korrupció gyanújával

A bécsi államügyészség nyomozást indított Hans Peter Haselsteiner, a Strabag osztrák építőipari konszern társtulajdonosa ellen azzal a gyanúval, hogy üzleti előnyszerzés céljából illegálisan pénzadományokat juttatott magyarországi pártoknak - írta tegnapi számában a Format osztrák hetilap.

A gazdasági-üzleti magazin értesülése szerint a vizsgálat kiterjed Alexander Zachra, a Strabag lobbicége, az "eurocant" volt vezetőjére, liberális politikusra is. A Format úgy tudja, hogy a nyomozással a szövetségi bűnügyi hatóságot bízták meg. A hetilap közölte, hogy mindezt megerősítette Gerhard Jarosch, az államügyészség szóvivője.

A szeptemberi ausztriai parlamenti választást megelőző kampány idején bukkantak fel ismét - jobbára a sajtóban - azok a vádak, hogy az építőipari cég a 2000-es évek elején adományokat nyújtott magyarországi pártoknak, részint azért, hogy - mint a Format írta - kartelltevékenységéért kisebb büntetéseket rójanak ki rá, részint azért, hogy beruházási megbízásokat nyerjen el.

A hetilap emlékeztetett arra, hogy a gyanúk alapján a kifizetések az Alexander Zach irányította "eurocanton" keresztül, különböző egyesületek közbeiktatásával történtek. (Zach 2006-ig volt a lobbicég ügyvezetője, egyidejűleg a Liberális Fórum (LIF) elnöke. A párt indult a szeptemberi választáson, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe, amibe valószínűleg belejátszott, hogy Zach nem sokkal a szavazás előtt kénytelen volt lemondani tisztségéről az ellene felmerült különböző gyanúk miatt. Haselsteiner ugyancsak kötődik a LIF-hez, a szervezet legfőbb pénzügyi támogatójaként tartják nyilván.)

A Format információi szerint a mostani, előre hozott választás előtt egy héttel Hans-Peter Martin osztrák európai parlamenti képviselő, aki először a 2006-os választási kampány során hozakodott elő a megvesztegetési vádakkal, tíz, az ügyre vonatkozó aktát nyújtott át az államügyészségnek. Ugyancsak a testület rendelkezésére áll az a CD-ROM, amely állítólag a LIF és az "eurocant" több ezer e-mailjét és okmányát tartalmazza.

A hetilap utalt arra, hogy Hans Peter Haselsteiner a sajtóban megjelent gyanúsításokat rágalmaknak minősítette, és közölte, hogy a vádakat a magyarországi ügyészség már 2006-ban kivizsgálta, és a nyomozást beszüntették. A Format mindazonáltal hozzáfűzte: lényegét tekintve arról van szó, hogy a magyar testület a vonatkozó törvény hiányában illetéktelennek nyilvánította magát, és nem folytatta tovább a vizsgálatot. Azonban ez is megváltozott, és a korrupciós ügyekért felelős budapesti főügyészség (Központi Nyomozó Főügyészség) ugyancsak felvette a nyomozás fonalát, sőt egy bennfentes szerint jogsegély-megkereséssel fordult az osztrák hatóságokhoz - írta a magazin.

A hetilap végezetül megjegyezte, hogy Haselsteiner szóvivője nem kívánta kommentálni a vizsgálatokkal kapcsolatos információkat, csupán anynyit mondott: "Mi semmiről sem tudunk".

Meghalt Helmut Zilk

Szívelégtelenség következtében, nyolcvanegy éves korában tegnap meghalt Helmut Zilk volt bécsi főpolgármester, kiemelkedő szociáldemokrata politikus. Három héttel ezelőtt szállították be a bécsi Wilhelminenspitalba, miután portugáliai tartózkodása során fertőzés lépett fel nála.

Helmut Zilk tanárként, majd újságíróként kezdte pályafutását. Baloldali-liberális meggyőződését a szülői házból hozta. Igazán ismertté és népszerűvé bécsi főpolgármesterként vált: a tisztséget 1984-től tíz éven át, 1994-ig töltötte be. Werner Faymann, az SPÖ elnöke részvétnyilatkozatában aláhúzta, hogy Zilk személyében az osztrák szociáldemokrácia egyik legfontosabb képviselője és egy nagy humanista távozott az élők sorából. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.