Huber szabadesésben

A politikai felelősséget vállalja, de egyedül nem akarja elvinni a balhét a BayernLB botrányos megroggyanásáért Erwin Huber, a posztjáról a hét közepén lemondott bajor pénzügyminiszter. A felerészben tartományi tulajdonú bank koloszszális tőkeigénye több mint kényes helyzetbe hozza a Bajorországot kormányzó CSU-t.

A 19 ezer embert foglalkoztató BayernLB a német bankok közül elsőként veszi igénybe a nagykoalíciós Merkel-kormány összességében 500 milliárd eurós mentőcsomagját. A müncheni székhelyű pénzintézet - amely közel 90 százalékban a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) tulajdonosa is - 6,4 milliárd eurós tőkeinjekcióra szorul. A bank jócskán elspekulálta magát az amerikai jelzálog-hitelezési piacon. A CSU új erős embere, a pártelnöki és a tartományi kormányfői poszt várományosának számító Horst Seehofer is nyomást gyakorolt Huberre, hogy mondjon le pénzügyminiszteri posztjáról.

Szeptember vége, azaz a CSU 17 százalékos voksveszteségét hozó tartományi parlamenti választások óta Huber lényegében "szabadesésben" van. A 62 éves konzervatív politikusnak előbb a keresztény-szociális unió elnöki székéből kellett távoznia. Miniszteri búcsúja azt is jelenti, hogy nem kap tárcát Seehofer új kormányában.

Huber tavaly októberben lett tartományi pénzügyminiszter, egyben a BayernLB felügyelőbizottsági elnöke. A katasztrofális helyzetet megörökölte, de fegyelmezett pártkatonaként hónapokon át azt ismételgette: nem igaz, hogy a pénzintézetre milliárdos terhek nehezednek. Amikor kiderült a 4,3 milliárdos veszteség, bankvezércserével remélte megúszni az ügyet.

A választások nyomán szintén megbukott tartományi miniszterelnök, Günther Beckstein állítja, hogy őt a 6,4 milliárdnál jóval kisebb tőkeigényről informálták. A konzervatívok felső köreiben azt gondolták, jobb hallgatni, majd később rendezik a "problémás ügyet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.