Új alapokra kell helyezni a kapitalizmust

A pénzügyi világválságra összpontosítja munkáját az Ázsia-Európa Tanácskozás (ASEM) pénteken kezdődött kétnapos pekingi csúcstalálkozója, amely zárónyilatkozat-tervezetében az az állásfoglalás szerepel, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) döntő szerepet kell játszania a krízis által leginkább sújtott országok megsegítésében.

A pekingi tanácskozást Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő nyitotta meg. Azt mondta, hogy Kína minden tőle telhetőt megtesz a nemzetközi pénzügyi válság leküzdéséért, de tudni kell, hogy a válság "egyértelműen növelte a kínai gazdaság fejlődésének bizonytalanságait és egyensúlytalansági tényezőit".

"Ha fenntartjuk a kínai gazdaság egészségi állapotát, az önmagában fontos hozzájárulás a világ pénzügyi stabilitásához és gazdasági fejlődéséhez" - hangoztatta az államfő.

Az ASEM-csúcson összesen 43 európai és ázsiai ország vezetője vesz részt. Az EU huszonhét tagállamát, az Európai Bizottságot, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tíz tagját, valamint Kínát, Japánt, Dél-Koreát, Indiát, Pakisztánt, Mongóliát, valamint az ASEAN-titkárságot foglalja magába. A tanácskozás súlyát jelzi, hogy az ASEM-csoportba tartozó államok adják a világ lakosságának 58 százalékát, míg a világkereskedelemben betöltött részesedésük 60 százalékos. A találkozó részvevői azt remélik, hogy közös álláspontot dolgoznak ki a november 15-én Washingtonban esedékes világértekezletre, amelyen szintén a jelenlegi pénzügyi bonyodalmakról lesz szó. A tanácskozó fórumon Magyarországot Göncz Kinga külügyminiszter képviseli.

"Európa szeretné, ha Ázsia támogatná erőfeszítéseinket, szeretnénk, ha november 15-én együtt jelenthetnénk ki, hogy ennek a példátlan válságnak az okait nem engedjük megismétlődni" - mondta Nicolas Sarkozy francia államfő, az EU soros elnöke, a csúcstalálkozók kezdeményezője. Úgy véli, hogy a kapitalizmust új, XXI. századi alapokra kell helyezni.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso azt mondta Pekingben, hogy ellen kell állni a protekcionizmusnak, az elszigetelődésnek és a gazdasági nacionalizmusnak. - Küzdenünk kell a nyitott társadalomért, amelyet a jog szabályoz, dolgoznunk kell a nyitott piacokért is, de olyan piacokért, amelyeknek vannak szabályai - mondta Barroso.

Barroso és Sarkozy is szóba hozta a megnyitón az emberi jogokat, de nem bocsátkoztak részletekbe egyik ázsiai ország címére sem. Arról is szóltak, hogy továbbra is szükség van a klímaváltozás elleni küzdelemre. Erről a francia elnök ezt mondta: "Európa nem szólítja fel Ázsiát, hogy tegyen erőfeszítést. Csupán annyit mondunk, hogy mi magunk sokkal szigorúbb szabályokat fogunk alkalmazni, mint amilyeneket önöktől kérünk".

Hírügynökségi értesülések szerint az ASEM zárónyilatkozatának tervezete úgy fogalmaz, hogy az IMF-nek döntő szerepet kell vállalnia a válság által leginkább sújtott országok megsegítésében, amennyiben ilyen kérés érkezik tőlük a pénzintézethez. Amennyiben ez a megfogalmazás megmarad a zárónyilatkozatban is, ez lesz az eddigi leghatározottabb felszólítás a washingtoni székhelyű IMF fokozott szerepvállalására.

A zárónyilatkozat tervezete szerint az ASEM részvevői egyetértenek abban, hogy hatékony és átfogó reformokat kell eszközölniük a nemzetközi monetáris rendszerben, fogadkoznak továbbá, hogy ilyen tekintetben mihamarabb javaslatokkal állnak elő a pénzpiaci szereplőkkel és a fontos nemzetközi pénzintézetekkel egyeztetve.

Impozáns külsőségek között tanácskozik a válságcsúcs
Impozáns külsőségek között tanácskozik a válságcsúcs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.