A republikánusok negatív telefonkampánya

Legalább 10 "ingadozó" államban, ahol még nem dőlt el a választások kimenetele, a választók - egységesen negatív és időnként félrevezető - automata telefonhívások százezreit kapják, amelyeket a Republikánus Párt és McCain kampánya finanszíroz, azért küzdve, hogy megakadályozzák további államok átcsúszását a demokraták oldalára.

2008. október 18.

John McCain szenátor, a republikánus elnökjelölt a múltban elítélte az ilyenfajta telefonüzeneteket. A 2000. évi előválasztásokon ő volt a célpontja megtévesztő, családja ellen burkolt gyanúsításokat tartalmazó hívásoknak. McCain részben ezzel a telefonos akcióval magyarázta, hogy annak idején veszített George W. Bushsal szemben. Az idén januárban McCain Dél-Karolinában az ellene irányuló ilyen hívásokat "alpári ügynek" minősítette s kampánycsapata "igazságbrigádot" állított fel, hogy megcáfolja az üzenetekben felhozott vádakat.

Pénteken a Demokrata Párt egy minnesotai tisztségviselője kijelentette: ő is kapott egyet ezekből a "robot-hívásokból", s kiderítette: azok mögött egy prominens republikánus tanácsadó, Jeff Larson tulajdonában lévő cég áll. A sajtóban megjelent értesülések szerint éppen Larson és korábbi vállalata segített kialakítani a 2000 évi, McCain elleni telefonkampányt. (...)

Christopher Shoff minnesotai demokrata, Freeborn megye egyik állami biztosa elmondta: az automata hívásban azt állították Obamáról, hogy "Hollywoodot Amerika elé helyezi", mert Beverly Hillsben pénzgyűjtő rendezvényen vett részt órákkal azután, hogy a szövetségi kormány irányítása alá vette az AIG biztosítási óriásvállalatot. A robothívásról elsőnek a The Huffington Post számolt be.

"Undorító formája ez a negatív kampányolásnak", mondta. Shoff, "véletlenszerűen, számítógépes lista alapján felhívni embereket vacsora-időben egy ilyen - amint megbizonyosodhattam róla - megtévesztő szöveggel. A republikánusoknak inkább a komoly kérdésekről kellene beszélniük."

Tucker Bounds, a McCain kampány egyik szóvivője kijelentette, hogy a "Hollywood" robothívás megalapozott. "Úgy gondolom, hogy sok ilyenfajta hívás olyan kemény tényeken nyugszik, amelyeket az amerikaiaknak fontolóra kellene venniük". (...)

Ben LaBolt, az Obama-kampány egyik szóvivője szerint "az a tény, hogy ehhez a módszerhez folyamodik, mutatja, "mennyire megváltozott McCain szenátor azóta - nemcsak Bush elnök politikáját vette át, hanem a taktikáját is". (...)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.