Közeledik az "Úthenger"

Londonban letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadon bocsátották a brit védelmi minisztérium egyik magas beosztású munkatársát, akit azzal gyanúsítanak, hogy vezető szerepe volt a cseh Gripen-vásárlással kapcsolatos vesztegetési ügyben.

Egyidejűleg a brit gazdasági bűnözés elleni hatóság - az SFO - az osztrák rendőrségnek elküldte azt a listát, amelyen a tizenegy legfőbb gyanúsított neve szerepel. A megnevezettek között szerepel többek között a brit hadiipari BAE Systems igazgatója Michael Turner és elődje, Richard Evan, valamint Julian Skopes, aki a BAE Systems kelet-európai Gripen kampányfőnöke, a csehországi üzletkötés vezetője volt. Skopest szintén letartóztatták, de kihallgatása után óvadék ellenében őt is szabadon bocsátották.

Christer van der Kwast svéd vesztegetési ügyekben illetékes főügyész - akit lassú, alapos, és a végletekig kitartó egyénisége miatt szakmai körökben "Úthengernek" is becéznek, bejelentette, hogy Angliába, majd Csehországba utazik és bekapcsolódik a munkába.

A BAE Systems mint a világ negyedik legnagyobb hadiipari konszernje már korábban is többször képbe került megvesztegetési ügyekben. A Saab titokban együttműködött a Gripen harcigép-eladások menedzselésében.

A brit gazdasági rendőrség már vizsgálta a Dél-Afrikával, Romániával, Szaúd-Arábiával, Chilével, Katarral és Tanzániával kötött üzletek megvesztegetésgyanús elemeit, és jelenleg a Csehországgal és Magyarországgal kötött megállapodások körülményeit veszi górcső alá.

A cseh rendőrség brit kérésre vizsgálja a 2001-ben kötött, kezdetben 24 Gripen vásárlására, majd végül 14 gép bérlésére vonatkozó korrupciógyanús üzletet, de vizsgálat tárgyát képezi továbbá a feltehetően megvesztegetésekkel tarkított és később füstbe ment osztrák gépvásárlás ügye is.

A brit-svéd nyomozással egyidejűleg és együttműködésben valamennyi érintett ország rendőrsége vizsgálja a Gripen-vásárlások ügyét, kivéve Magyarországot, ahol a nyomozóhatóság "nem találván korrupcióra utaló jeleket" lezárta az eljárást.

Christer van der Kwast mindenesetre közeledik...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.