Kínai emberjogi aktivista kapta az idei Szaharov-díjat

A kínai Hu Csia (Hu Jia), bebörtönzött emberjogi aktivista kapta az idei Szaharov-díjat, az Európai Parlament (EP) emberi jogi kitüntetését. A díjazott személyét tegnap jelentették be a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Hu Csia az EP-döntés indokolásának megfogalmazása szerint "Kína és Tibet elhallgattatott hangjai nevében" kifejtett tevékenységéért kapta meg a Szaharov-díjat - alapvetően azért, mert szókimondóan bírálta a kínai emberi jogi helyzetet az interneten közzétett írásaiban.

Hu Csiát nem sokkal az Európai Parlament emberi jogi albizottságával folytatott, tavaly november 27-i telefonkonferencia után letartóztatták, és az idén április 3-án pedig három és fél éves börtönbüntetésre ítélték, az államhatalom megdöntésére irányuló felbujtás címén. Az Európai Parlament értesülései szerint egészsége a börtönben megromlott.

Az Andrej Szaharov szovjet-orosz fizikusról és ellenzékiről elnevezett emberi jogi díjat először 1988-ban ítélte oda az Európai Parlament.

A kínai kormány mélységesen elégedetlen azzal, hogy Hu Csia kapta az idei Szaharov-díjat - közölte tegnap a pekingi külügyi tárca szóvivője.

Peking "mélységes elégedetlenségének ad hangot amiatt, hogy az Európai Parlament egy bebörtönzött bűnözőnek ítélt oda egy ilyen díjat" - mondta Liu Csien-csao (Liu Jianchao).

A szóvivő emlékeztetett: Kína előzőleg többször is ellenvetéssel élt az ellen, hogy kínai ellenzékit tüntessenek ki a díjjal.

A távol-keleti ország a belügyeibe való durva beavatkozásként értékelte az EP döntését, a nemzetközi normáknak, és annak az elvnek a megsértéseként, hogy az államok tisztelettel tartoznak egymásnak.

Ennek ellenére a szóvivő szerint mindez nem lehet hatással a pénteken kezdődő Európa-Ázsia (ASEM) csúcstalálkozóra. A világ fontos fejleményeihez képest a Szaharov-díj "szót sem érdemel" - mondta.

Hu Csia az AIDS-esek jogaiért tüntet 2003-ban Pekingben
Hu Csia az AIDS-esek jogaiért tüntet 2003-ban Pekingben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.