Pozsony ismét bírálja Göncz Kingát

Robert Fico szerint nincs gond a keveréknyelven megírt szlovákiai magyar tankönyvekkel, a Pozsonyban tárgyaló Leonard Orban EU-biztos nem hozta szóba az ügyet.

Robert Fico szlovák kormányfő egy fölényeskedő mondattal, a pozsonyi külügyminisztérium pedig közleményben reagált Göncz Kinga kijelentésére. A magyar diplomácia vezetője a szlovák hírügynökségek szerint a magyar tévében szerdán kijelentette, hogy Szlovákiában növekszik az idegengyűlölet, amelyért a jelenlegi szlovák kormány, s főleg az egyik koalíciós párt a felelős.

A szlovák miniszterelnök szerdán annyit mondott, hogy jelenleg már senkit sem érdekel, hogy miket mond a magyar külügyminiszter. Tegnap azonban a szlovák külügyminisztérium közleményében határozottan visszautasította Göncz Kinga újabb nyilatkozatát. "Állítása teljesen alaptalan, amelyet a hazai és a külföldi elemzések is igazolnak. Ezért más körülmények között nem kellene vele foglalkozni, ám ez a megnyilatkozás része Budapest hosszú távú politikájának, amelynek célja a Szlovák Köztársaság és főleg a jelenlegi kormány lejáratása, amelybe egyre gyakrabban bekapcsolódik a Magyar Köztársaság külügyminisztere is, ezért el kell ítélnünk ezeket a kísérleteket. Felháborító, hogy a fenti véleményének mindössze egy héttel azután adott hangot, hogy Brüsszelben találkozott a két ország külügyminisztere, s ezen az eszmecserén Göncz Kinga említést sem tett az állítólagos szlovákiai idegengyűlöletről" - olvasható a tegnap nyilvánosságra hozott közleményben.

Tegnap Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszterrel tárgyalt Pozsonyban Leonard Orban, a többnyelvűség román uniós biztosa. Lapunk érdeklődésére Dana Spanková, az oktatási tárca szóvivője közölte, hogy a keveréknyelvű - a helység- és a földrajzi neveket szlovákul, magyar ragokkal megnevező - szlovákiai magyar tankönyvek ügye nem került szóba.

Robert Fico szerint ezeknek a kiadványok szlovák-magyar helységnévszótárt is tartalmaznak, ezért nem sérültek a magyarok szerzett jogai, miként a kétnyelvűség elve sem. Merőben más véleményen vannak a Magyar Koalíció Pártjának szakpolitikusai, akik a pozsonyi parlamentbe törvényjavaslatot nyújtottak be, amelyben indítványozzák, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően a nemzetiségi iskolák tankönyveiben továbbra is a növendékek anyanyelvén tüntessék fel a földrajzi neveket és zárójelben a szlovák megfelelőjét.

II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp herceg tegnap Szlovákiába érkezett. A királyi pár másfél napot tölt északi szomszédunknál. (Sz. J. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.