Marad a cseh kormány

A cseh szocdemeknek (CSSD) ezúttal sem sikerült leváltaniuk Mirek Topolánek jobbközép koalíciós kabinetjét. Ebben a megbízatási időszakban immár negyedszer próbálkoztak meg ezzel, s ezúttal született a legszorosabb eredmény.

A menesztéshez legalább 101 támogató szavazatra lett volna szükség, ám csupán 97 honatya nyomta meg az igen gombot. Ugyanakkor eggyel kevesebben vetették el a baloldali ellenzéki párt indítványát, vagyis a kormány a szocdemektől korábban dezertált két honatya támogatásának köszönheti a hivatalban maradását, továbbá annak, hogy két koalíciós képviselő - akik eddig élesen bírálták a miniszterelnököt - végül távol maradt a szavazástól, kettő pedig tartózkodott.

- Mirek Topoláneknek örömre, s főleg elégedettségre semmi oka, mert december elején az általa vezetett Polgári Demokrata Párt (ODS) tisztújító közgyűlést tart, amely viharos lesz - nyilatkozta lapunknak Tomás Lebeda cseh politológus. - Függetlenül attól, hogy miként végződik a hét végi részleges szenátusi választások második fordulója, decemberben gyökeres változásra van szükség a pártvezetésben is - vélekedett Pavol Bém, Prága főpolgármestere, a jelenlegi pártelnök egyik legnagyobb vetélytársa. Közvetve őt támogatta Václav Klaus államfő is, aki váratlanul részt vett az ODS szenátorjelöltjeinek, Óváros téri, a részleges felsőházi választások második fordulója előtti kampányzáró rendezvényén. Jirí Paroubek, a CSSD elnöke élesen bírálta az államfőt, mert megszegte elnöki esküjét, amelyben pártatlanságot ígért.

Mirek Topolánek közölte, hogy semmiképpen sem mond le a kormányfői posztról, ismét indul a pártelnökválasztáson is. Sejtetni engedte, hogy rövidesen átalakítja a kabinetjét. Prágai értesüléseink szerint az első menesztett tárcavezető Tomás Julínek, egészségügyi miniszter lehet, akinek a reformjai - elsősorban a vizitdíjak, s még inkább a kórházak tervezett átalakítása részvénytársaságokká - heves ellenkezést váltottak ki. Több politikai elemző szerint őt kívánják kikiáltani bűnbaknak az ODS elmúlt héten elszenvedett vereségéért, amelynek következtében a legerősebb kormánypárt mind a tizenhárom megyében alul maradt a CSSD jelöltjeivel szemben.

Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes tegnap határozottan elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint meghosszabbítanák Franciaország uniós elnökségi mandátumát a jövő év első felére is, amikor Csehországot illetné meg ez a tisztség. - Ezek az elképzelések jogi és politikai értelemben sem korrektek - szögezte le a miniszterelnök-helyettes, aki a cseh médiában is megjelent brüsszeli aggodalmakra reagált. (Pozsonyi tudósítónktól)

Klaus szerint Sarkozy javaslatai a "régi típusú szocializmus" irányába mutatnak

A cseh államfő szerint a nemzetközi pénzügyi válság megoldására tett francia javaslatok "nagyon jelentősen hozzájárulnak a kapitalizmus végéhez". A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális lapban közölt írásában Václav Klaus úgy véli, hogy a francia kollégája, Nicolas Sarkozy által megfogalmazott javaslatok "a régi típusú szocializmus irányába mutatnak, annak minden következményével".

Sarkozy javaslatai nem hozzák létre az új kapitalizmust, de sokkal inkább a régi szocializmust - fejtette ki véleményét Klaus, aki köztudottan a nagyon liberális piacgazdaság híve.

A francia elnök szeretné megerősíteni az állam szerepét a gazdaságban és nagyobb ellenőrzés alatt tartani a vállalatokat. Ez szerinte a jövőben megakadályozhatná az újabb pénzügyi válság kialakulását.

"Minden válságot - legyen az pénzügyi vagy sem - a felelőtlen politikusok a gazdaságba történő állami beavatkozások hatalmas kiszélesítésére használnak ki" - írja Klaus "Őrült ötlet a banki szféra szabályozása" című cikkében.

A cseh államfő óva int attól, hogy az európai banki szféra akár részben is állami tulajdonba kerüljön, hogy az állam garanciákat vállaljon és központilag szabályozza a bankrendszert. Ha a bankrendszer valamiféle "közszolgáltatássá" alakulna át, az "tragikus hiba lenne" - szögezi le Klaus, aki úgy látja: a francia elnök által javasolt lépés, a "globális irányítás", a helyzetet tovább bonyolítaná, s több kárt okozna, mint hasznot. Klaus szerint a bankrendszer szabályozását meg kell tartani a nemzeti keretek között. (Hírösszefoglalónk)

Topolánek (középen) elégedett a parlamenti szavazás eredményével
Topolánek (középen) elégedett a parlamenti szavazás eredményével
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.