A toryk esete Gyeripaszkával

Pártfinanszírozási botrányba keveredtek a brit toryk, noha nem kértek és nem is kaptak pénzt Oleg Gyeripaszka orosz milliárdostól.

Oleg Gyeripaszka, a leggazdagabb oroszként számon tartott oligarcha mindeddig sikeresen kerülte el a sajtónyilvánosságot. Most azonban George Osborne brit árnyék-pénzügyminiszter indiszkréciója folytán tele vannak vele a világlapok. A tory politikus a jelek szerint az eddigi EU-főmegbízott, Peter Mandelson váratlan visszatérését a brit politikába úgy próbálta megzavarni, hogy elterjesztette, az új üzleti-kereskedelmi miniszter "mérget csepegtetett a fülébe".

Londoni politikai kommentátorok Mandelson bosszúját sejtik amögött, hogy a napokban elterjedt, az ominózus tengeri hajózás során Gyeripaszka jachtján Osborne felvetette az orosz mágnás előtt egy esetleges 50 ezer fontos politikai adomány lehetőségét a Konzervatív Pártnak. Az állami támogatásban nem részesülő brit pártoknak sem kérniük, sem elfogadniuk nem szabad dotációt külföldi személyektől vagy szervezetektől. Nat Rothschild brit milliomos The Timesnak írott levélben erősítette meg, hogy a találkozásra és a beszélgetésre sor került. A szokásos szerdai parlamenti miniszterelnöki interpellációk során Gordon Brown kormányfő vizsgálatra szólított fel az ügyben. Brit lapok szerint Peter Mandelson EU-biztosként elvileg több olyan döntést is hozhatott, melyek előnyösek lehettek a nagyvonalú építkezésben érdekelt Gyeripaszka és Rothschild számára. A New Labour ideológia egyik főépítészének tekintett Mandelsont már kétszer is bajba hozta a nálánál gazdagabb emberek luxuséletmódja iránti olthatatlan vonzalma. Először egy be nem vallott magán-jelzáloghitel miatt, másodszor azért kellett távoznia a kormányból, mert felmerült a gyanú, hogy támogatólag fellépett a Hinduja fivérek brit állampolgárságának érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.