Mégsem vezet olyan biztosan Obama?

Ellentmondássá váltak a McCain-Obama párharc esélyeiről közölt friss felmérések adatai: az utóbbi hetek biztos demokrata előnye után váratlan eredményt mutat az AP-GfK tegnapi közvélemény-kutatási barométere - a valószínű szavazók között a két amerikai elnökjelölt lényegében fej fej mellett halad.

Az Obama-Biden demokrata párosra a megkérdezettek 44, míg a McCain-Palin republikánus kettősre 43 százaléka szavazna, ha most lenne a választás. Ez egészen meglepő adat, hiszen a korábbi kutatások arról tanúskodtak, hogy Obama hátradőlhet: a pénzügyi válság kibontakozásával szeptember közepe óta szilárd, 6-10 pontos előnyre tett szert. A 13 nappal a választás előtt ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint McCain támogatottsága a fehér, valamint az évi 50 ezer dollárnál kevesebbet kereső szavazók körében országosan erősödött.

Elemzők egyetértenek, Obama ügyét nagyban előrelendítették azok, akik szerint a demokrata szenátor alkalmasabb a gazdasági válság kezelésére. Ugyanakkor arról is egyetértés mutatkozik, hogy a választási verseny kimenetelét nem lehet biztosra venni.

A washingtoni George Washington Egyetem felmérése szintén azt mutatja, hogy Obama és McCain küzdelme kiegyenlített. Más kutatóintézetek viszont továbbra is Obama biztos vezetéséről számolnak be; a Pew-intézet például 14 pontos Obama-előnyről tud.

Az AP-GfK-felmérés az utóbbi napokban, a múlt szerdai utolsó elnökjelölti vita után készült, amelyen McCain különösen erősen szerepelt az első kettő összecsapáshoz képest. Azóta javult megítélése a gazdasági és pénzügyi válság kezelését illetően. A válaszadók csaknem fele úgy véli, hogy egy Obama-adminisztráció alatt többet kellene adóznia a mostaninál, míg egy McCain-kormány esetében ugyanettől csak az amerikaiak egyharmada tart.

A közvélemény-kutatás szerint minden 10 demokratából 8 Obamát támogatja, viszont minden 10 republikánusból 9 szavazna McCainre. A függetlenek között a két jelölt népszerűsége nagyjából azonos.

Az Amerika és Magyarország közötti szorosabb stratégiai viszonyt, valamint a két nép mélyebb barátságát szorgalmazta az elkövetkező évek viszonylatában Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt az '56-os magyar forradalom 52. évfordulója alkalmából az amerikai magyaroknak írott üdvözletében. Hangoztatta: az Egyesült Államokat és Magyarországot közös érdekek és értékek fűzik össze, s azokra építve a két ország stratégiai viszonyát szorosabbá kell fonni, a két nép közötti barátságot el kell mélyíteni. Az amerikai magyarok szavazatainak megszerzésére is törekvő Obama kedves barátaimnak nevezte az Egyesült Államokban élő magyarokat, akiknek két hete egy magyar etnikai konferencia alkalmából már személyes üdvözletet küldött az '56-os forradalom évfordulója előtt. Akkor egyebek között hangsúlyozta: Magyarország Amerika szilárd szövetségese és a NATO nagyra értékelt tagja. (MTI)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A magyar származású, republikánus párti amerikai kongresszusi képviselőjelölttel szemben foglalt állást a szerdai The Washington Post. Andrew Harris orvos, első generációs magyar-amerikai - szülei 1950-ben Miskolcról vándoroltak ki Amerikába -, aki Maryland állam egyes számú kongreszszusi körzetéből szeretne novemberben bejutni a washingtoni törvényhozásba. Ő már nem beszél magyarul, de büszke származására. A Johns Hopkins Egyetemen dolgozik szülész-aneszteziológusként.

Egyes amerikai magyar szervezetek fontosnak tartják, hogy Harris személyében ismét magyar tagja legyen a washingtoni képviselőháznak. Ezt különösen annak fényében hangsúlyozzák, hogy az ugyancsak magyar származású Tom Lantos halála után már nincs magyar hang a Capitoliumon. A liberális The Washington Post azonban a Harrissel szemben demokrata párti színekben induló független Frank Kratovilt támogatja.

Az újság egybek között azt veti Harris szemére, hogy ellenzi az adminisztráció 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagját, és korlátozná az állam szerepvállalását az egészségügyi ellátásban.

Obama kampányrendezvényen Richmondban
Obama kampányrendezvényen Richmondban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.