Az újjáéledő nacionalizmus nagyváradi napjai

Több mint harminc magyarországi és romániai értelmiségi címezett nyílt levelet Calin Popescu Tariceanu román és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöknek, amelyben a Traian Stef nagyváradi író "közigazgatási meghurcoltatásának" és üldözésének megállítását kérik, továbbá azt, hogy a neves nagyváradi értelmiségit helyezzék vissza a megyei könyvtár igazgatói tisztségébe.

A levelet mások mellett Romániából Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Ovidiu Pecican, Marilena Rotaru, Vladimir Tismaneanu, Magyarországról pedig Konrád György és Kőrössi P. József írta alá. Az aláírók szerint Stef egyik fő kezdeményezője és életben tartója a magyar-román kulturális párbeszédnek, olyan személyiség, aki a két országban élő vezető értelmiségieket ültetett egy asztalhoz, s aki a román irodalom magyar nyelvre történő átültetésében is jeleskedett. Most azonban demokrácia- és Európa-ellenes erők próbálják az éppen Stef által kibontakoztatott párbeszédet kompromittálni.

Traian Stef írót, a nagyváradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár igazgatóját azért menesztették szeptemberben tisztségéből, mert a helyi sajtóban megjelent vádak szerint "románellenes magyar kulturális megnyilvánulásoknak" adott helyet az általa vezetett intézményben. Felrótták neki, hogy a Romániában háborús bűnösként elítélt Wass Albert írót dicsőítő rendezvényt szervezett, de azt is, hogy az általa vezetett intézmény pénzével törvényellenesen gazdálkodott.

Stef "bűne" az volt, hogy könyvbemutatót szervezett, amelyen Ágoston Vilmos nemrég megjelent kötetét mutatta be Nagyváradon. A kisajátított tér című kötetben a Budapesten élő irodalmár Wass Albert és Doru Munteanu nacionalista toposzait állította párhuzamba, ítéletet mondva mindkét nacionalizmus fölött. A rendezvényt a nagyváradi nacionalista román sajtó azonnal kihasználta, s azzal vádolta a könyvtárigazgatót, hogy a háborús bűnös Wass dicsőítése mellett, románellenes rendezvények egész sorát szervezte meg. E rendezvények meghívottjai Törzsasztal néven ismertté vált rendezvénysorozaton vettek részt, s olyan személyiségek voltak, mint Bodor Ádám, Bódis Kriszta, Csaplár Vilmos, Dés László, Esterházy Péter, Garaczi László, Konrád György, Parti Nagy Lajos, Sárközi Mátyás, Spiró György, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Závada Pál, Vámos Miklós.

Stefet végül nem a nacionalista vádakkal, hanem pénzügyi visszaélések miatt menesztette a megyei tanács júniusban megválasztott elnöke, Radu Tirle. Őt állítólag a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) figyelmeztette Stef "románellenes" tevékenységére. Az elbocsátási dokumentumban azonban már egyik vád sem szerepelt, mindössze az, hogy július 20-27. között igazolatlanul hiányzott a munkahelyéről. Ebben az időszakban ugyanis Stef és a könyvtár munkatársai osztrák, német és francia könyvtárakat látogattak végig, egy szakmai túra keretében. A Tirle által kiküldött ellenőrök úgy vélik, állami pénzen kirándultak Franciaországba, Stef azonban törvénycikkelyek felsorolásával érvel igaza mellett: erre joguk volt.

Traian Stef hétfőn a Népszabadságnak elmondta: Nagyváradon az idén, meglepő módon, a nacionalizmus éledésének vagyunk a tanúi. Ezt már a Sofronie Drincec ortodox püspök ellen indított rágalomhadjáratkor észrevettük, akinek annyi volt a bűne, hogy görög katolikus kollégájával együtt vett részt egy vallási szertartáson.

- Később rám is sor került. Mindkét esetben sajtóhadjárat útján próbáltak rólunk mindenféle rágalmat terjeszteni. Védelmemben 86 hazai és külföldi író állt ki közös közleményben. Ezután küldtek rám ellenőröket a megyei tanácstól, akik mindenbe belekötöttek. Holott két éve el kellett költöztetnünk a könyvtárat új székházba, és az egész működését újraszerveztük - mondta. Hozzátette: nem egyedül költöztette el és korszerűsítette a könyvtárat, a szakmai munkát aligazgatója, Tavaszi Hajnal vezette. A menesztett igazgató cáfolt valamennyi ellene felhozott pénzügyi és visszaélési vádat. Leszögezte: a SRI keze mélyen benne van az ellene indított rágalomhadjáratban, de a cél valójában a kibontakozott román-magyar párbeszéd megszüntetése. Stef elmondta: a munkaszerződésének felbontása ügyében pert indított a megyei tanács ellen, a váradi közigazgatási bíróság jövő február 23-ra tűzte ki az első tárgyalást. A rágalmak azonban a váradi nacionalista lapokban zavartalanul folytatódik.

Tavaszi Hajnal, a könyvtár aligazgatója kérdésünkre kifejtette: amikor Stef ellen a románellenesség és a magyar nacionalizmus vádakat felhozták, valóban úgy gondolta, hogy ha Stefet politikai okokból elmozdítják tisztségéből, maga is lemond. Később azonban, amikor a gazdasági vádakat kezdték előtérbe tolni, rájött, hogy mindenképpen helyén kell maradnia, és bizonyítania kell az igazát. Az aligazgató is cáfolta a Stef ellen felhozott vádakat, s részletezte, hogy mennyire komoly szakmai munkát végeztek az intézmény élén. Rámutatott: nemrég fejeződött be a számvevőszék pénzügyi ellenőrzése, amely ellentétben a korábbi megyei ellenőrökkel, nem állapított meg törvénytelenségeket.

- Számomra a megyei könyvtár nagyon fontos, nagyon ragaszkodom ehhez az intézményhez, szeretném tehát bebizonyítani könyvtáros kollégáimnak, de a nyilvánosságnak is, hogy becsületesen dolgoztam - szögezte le Tavaszi Hajnal.

Traian Stef és Tavaszi Hajnal abban reménykednek, hogy a rémálom véget ér, és folytathatják a megkezdett munkát. Erre azonban pillanatnyilag esély sem körvonalazódik.

Nagyvárad-Kolozsvár, 2008. október

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.