Kurázsi Dadus

Egyesült Államok jószolgálati nagyköveteként hirdeti a daganatos betegségek korai felismerésének fontosságát. - Mindig is hajlamos voltam túlteljesíteni - magyarázta "aktivitását" lapunknak Drescher, aki a minap járt kelet-európai körútja során Budapesten.

- Az egész életem arról szólt, hogy a negatív dolgokat pozitívvá változtassam - írja könyvében. A védjegyévé vált erőteljes orrhangjától is szabadulni akart eleinte, logopédushoz is járt, ám "normálisan" beszélve egyetlen szerepet sem kapott. Legsikeresebb alakításában, a Magyarországon is vetített Dadus (eredetileg The Nanny) című sorozatban el is túlozza queensi kiejtését és nazális hangját.

Az 51 éves színésznő Queensben, New York legnépesebb és legsokszínűbb kerületében (a lakosság közel fele bevándorló) született. Felmenői közt oroszok, olaszok és románok is akadnak. Huszonegy évesen hozzáment gimnáziumi szerelméhez, Peter Marc Jacobsonhoz, akitől 1999-ben vált el.

Volt férjével együtt találták ki és alkották meg az igazi áttörést hozó Dadust. A színésznő saját személyiségéből is merítve gyúrta össze a cserfes, életvidám, rövid szoknyáival hódító Fran Sheffield karakterét. A sikerhez szerencse is kellett: Drescher egy Párizsba tartó gépen belefutott Jeff Saganskyba, a CBS-csatorna akkori igazgatójába, akit addig győzködött, amíg le nem forgattak egy próbaepizódot. A sorozat hat évadon keresztül, 1993 és 1999 között futott Amerikában.

- Nagyon büszke vagyok a Dadusra. Pozitív, kedves sorozat - mondja Drescher, aki nem bánja, ha azonosítják tévés karakterével. A Dadus a világ minden táján megnyit előtte bizonyos ajtókat, ami hasznos aktivista munkájához.

A betegségéről meglepő nyíltsággal beszélő színésznőnél 2002-ben diagnosztizáltak méhrákot. - Két év és nyolc orvos kellett hozzá, hogy rájöjjenek, mi a baj. Magamra is mérges voltam, hogy miért nem tájékozódtam korábban - mesélte. A daganat korai stádiumban volt, így sikeresen eltávolították. Ezért is hangsúlyozza a nők felvilágosításának fontosságát.

Drescher Budapesten találkozott az egészségügyi miniszterrel, beszélt orvostanhallgatókkal és középiskolás lányokkal, részt vett a Lánchídon rendezett "Séta a mellrák ellen" elnevezésű rendezvényen. Hallgatóságát, elsősorban a nőket arra biztatja: követeljék meg a döntéshozóktól, hogy kiemelt fontossággal kezeljék a rák kérdését. - Kelet-Európában sajnos még sokan nehezen értik meg, itt az idő, hogy felemeljék a hangjukat, és több kurázsival képviseljék érdekeiket - mondja Drescher, aki egy újabb televíziós produkció, a Living with Fran (Élet Frannel) után rendszeresen vendégszerepel sikeres tévésorozatokban, egy off-Broadway-darabban pedig viszszatért a színpadra.

Fellépése - aktivistaként is - dívához illő: mély dekoltázs, tökéletes smink és hosszú, hullámos haj.

Fran Drescher
Fran Drescher
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.