Gyilkos városok

Townshipek, favellák, drog, hurrikán, kilátástalanság, állami, illetve államosított erőszak és rasszizmus termeli ki a gyilkosokat a világ leghalálosabb városaiban az amerikai Foreign Policy magazin összeállítása szerint.

Johannesburg egyik elővárosában hajtottunk kocsival. A házak körül hatalmas, vastag betonfal emelkedett, tetején több kör szögesdrót, karó villant. Ha az ember be tudott pillantani az erődítményként őrzött kertbe, teniszpályát, uszodát látott. A belváros már évek óta megközelíthetetlennek bizonyult a borzasztó közbiztonság miatt - Dél-Afrikában élő német ismerősöm csak annyit mondott, aki nem akar meghalni, nem megy oda. Egy jó környéken egy jó étteremhez közeledtünk. Olasz ristorante volt, kerthelyiséggel. Körülötte drót- és bádogkerítés. Becsöngettünk a kerthelyiség bezárt ajtaján, a tulaj kinézett, majd széles mosollyal engedett be. Megvacsorázhattunk a kalickában.

Bár ez pár éve történt, továbbra sem hallani jókat a Nelson Mandela "szivárvány társadalmában" uralkodó közbiztonságról. A fiatal fekete férfilakosság körében mért hatvanszázalékos munkanélküliség drámai következménye ez. Egy Libanonban dolgozó dél-afrikai hölgy nemrég arról panaszkodott nekem, hogy elszaporodtak a fegyveres betörések Johannesburgban, s az embernek valójában azon kell izgulnia, meg ne zavarja a betörőket, mert akkor megölik. Inkább érdemes megvárni, míg befejezik a "munkát". Nem véletlen tehát, hogy a "páncélzat Armanijaként" ismert Miguel Caballero divattervező Johannesburgban mutatta be legújabb golyóálló ruháit. Na persze, a tervező úr kolumbiai.

Ezzel együtt a mértékadó amerikai Foreign Policy magazin legutóbb mégis inkább Fokvárost válogatta be "a gyilkosság fővárosai" összeállításába. A három és fél millió lakosú, gyönyörű fekvésű Cape Townban 100 ezer lakosra 62 gyilkosság jut, s ezzel vezeti a dél-afrikai statisztikákat. Az emberölések nagy része persze nem a turisták által látogatott belvárosban, hanem a szörnyűséges nyomorba süppedt "townshipekben", a bádogházakból álló külvárosi telepeken történik. A dél-afrikai rendőrség szerint a legtöbb erőszakos bűncselekmény olyan emberek között játszódik le, akik ismerik egymást. A kemény drogok terjedése sem könnyíti meg a rend őreinek dolgát. 2006 és 2007 között 12,7 százalékkal nőtt a gyilkosságok aránya Fokvárosban, ami különösen aggasztja a város vezetését, hiszen másfél év múlva ők is vendégül látják a futball-világbajnokságra utazókat.

Az Egyesült Államokban nagy divatja van a veszélyes városokról szóló összeállításoknak. Szakértők azonban figyelmeztetnek: az adatok megtévesztők, nem szabad megpecsételnünk egy várost, mert az FBI statisztikája alapján sok ott a gyilkosság. Az Amerikai Kriminológusok Társasága szerint a bűncselekményekről szóló adatok hiányosak, nem veszik figyelembe a szociológiai körülményeket. Az amerikai "bűnös városok" listáját évekig az autógyártó, közép-nyugati Detroit vezette, olykor a szó szoros értelmében vett holtversenyben St. Louisszal. Viszonylag új szereplő New Orleans, ahol mára csaknem megduplázzák a detroiti emberölések számát. A Katrina hurrikán okozta pusztítás után a louisianai városban előbb meglepően alacsonyra esett, majd megint megugrott az erőszakos bűncselekmények száma. A 220-312 ezer lakosú (ezt a Katrina óta nehéz pontosan megállapítani) városban a helyi rendőrség adatai szerint évi 67, az FBI mérése alapján viszont 95 gyilkosság jut 100 ezer emberre. A szegénység, a nem megfelelő iskolarendszer, a lepusztult állami lakások amúgy is egyre több bűncselekményt szültek New Orleansban, s Katrina sem segített - magyarázza a Foreign Policy. A 2005-ös hurrikán óta sokkal kisebb fogyasztói réteg fölött marakodnak a drogkereskedők.

Dél-Amerikáról mindig is sejtettük, hogy zűrös hely. Emberrablások, rablógyilkosságok. A gazdagok és a szegények közt tátongó szakadék, a nyomornegyedekbe, a favellákba zsúfolódó egyre nagyobb és egyre fiatalabb városi tömegek, s a szegénységben széthullott családok miatt sok gyerek számára válik a megélhetés túléléssé. Brazíliában az utcagyerekek legtöbbje meghal, mielőtt betöltené a 18. életévét. A gyönyörű Rio de Janeiróban naponta 2-4 gyerek hal meg az utcán. A kolduláson túl, van, amelyikük kábítószer-kereskedőktől kap megbízásokat: futárkodnak, terítenek. A kilencvenes években a brazil rendőrség tagjaiból alakult halálosztagok járták a városokat gyerekek után kutatva. 1993-ban nyolc gyerek halt meg a Rio De Janeiró-i Candelária-templomban. A halálosztagokat olyanok fizették, akik "meg akarták tisztítani az utcákat", s a közvélemény egy része szimpatizált a gondolattal.

Manapság azonban inkább Caracas lakóinak kell félteniük az életüket. A 3,2 milliós fővárosban évente 130 gyilkosság jut 100 ezer emberre, s ezzel Caracas immár a rettegett kolumbiai Bogotát is megelőzi. Feltételezhető, hogy a hivatalos adatnál sokkal rosszabb a helyzet, hiszen abba nem számítanak bele sem a börtönökben történt gyilkosságok, sem az, ha valakivel azért végeznek, mert "letartóztatás közben ellenállást tanúsított" - írja a Foreign Policy. Ahogy a kontinensen másol, itt is elsősorban a bandákat és a kábítószer-kereskedőket lehet hibáztatni.

Európa ellenben meglehetősen biztonságos. Bécs és Genf is ott vannak a világ legbékésebb városai között, együtt a sok nyugodt ausztrál és kanadai városkával. Moszkva kivétel. Igaz, gyilkossági rátája nem mérhető össze az eddig említett veszélyesebb városokéval: a több mint tízmilliós fővárosban 9,6 gyilkosság esik 100 ezer főre. Ehhez képest Londonban, Párizsban, Rómában és Madridban is "csak" ötöde az emberölések gyakorisága. Igaz, az idén már Moszkvában is 15 százalékkal kisebb ez az arány, mint tavaly. Azonban a Foreign Policy szerint egyre több a gyűlöletből, megkülönböztetésből elkövetett emberölés, mint például, amikor februárban fiatalok halálra vertek egy tádzsik szőnyegárust. Idén eddig már hatvan etnikai alapú gyilkosság történt. A legtöbb emberölést az ultranacionalista szkinhedcsoportok végzik. De nem csak a "nem szláv" kinézetű emberek lehetnek veszélyben. A hivatalos statisztikák szerint 2005-ben 62 megrendelésre végzett gyilkosság történt Oroszországban, így a politikusoknak, újságíróknak, üzletembereknek sem árt vigyázni.

Ismerik Port Moresbyt? Általában tudjuk, mely vidékeket érdemes elkerülni, de erről a városról viszonylag keveset hallottunk. Pedig Pápua Új-Guinea 254 ezer fős fővárosában évente 54 gyilkosság jut 100 ezer főre. A bandák, a korrupt rendőrök, a 80 százalékos munkanélküliség miatt 2004-ben az Economist Intelligence Unit "a világ legrosszabb városának" titulálta. Az utcákat a "raskolok" uralják, és a rendőrség sem veszi fel velük a harcot. Maximum a versenyt: tavaly novemberben öt rendőrt vádoltak meg gyilkossággal és nemi erőszakkal. Augusztusban kijárási tilalommal sújtották a rendőrségi laktanyát, mert néhány tiszt bankrablást tervezgetett. Ha ez nem lenne elég: külön gondot jelent a kínai maffia és a helyi bűnözők rivalizálása.

A magyar utazó a Külügyminisztérium honlapjáról tájékozódhat, hova nem érdemes utazni. Azon nincs rajta Moszkva, vagy Fokváros. Ebbe a két városba is nyugodtan lehet utazni, ahogy Bejrútba vagy Jeruzsálembe is. Csak tudjuk, hol vagyunk, figyeljük környezetünket, és persze az örök szabály: ne csináljunk hülyeséget!

New Orleansban bandaháború áldozatait siratják
New Orleansban bandaháború áldozatait siratják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.