Bizonyított az ellenségek koalíciója

- Csapatmunkában dolgozik a kabinet, és döntéseit egyhangúan hozza meg - mondta kormánya első száz napjáról Mirko Cvetkovics, szerb miniszterelnök. A demokrata blokk és korábbi ellenségeik, a Milosevics-féle szocialisták koalíciója a szakértők szerint is stabil, egyedül az ellenzék nem hisz a nagy harmóniának.

A kormányfő szerint már száz nap alatt egy sor fontos intézkedést meghoztak. Ezek között említette az Európai Unióval megkötött stabilitási és társulási egyezmény jóváhagyását és a csatlakozáshoz, valamint vízummentességhez szükséges jogharmonizáció megkezdését. Kiemelte a Fiat szerbiai befektetését, és a Déli áramlat vezetéket is magában foglaló orosz gázüzlet megkötését. A Gazprommal való együttműködés a tervek szerint már év végén megkezdődik. Cvetkovics büszkén utalt a tízszázalékos nyugdíjemelésre és a 2008-as büdzsé átdolgozására, de nem említette meg az elmúlt száz nap legnagyobb hírét: a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető, Radovan Karadzsics letartóztatását. Pedig a nacionalista ellenzék által hevesen támadt lépés mutatta meg talán igazán, hogy a koalíciós pártok kényszerházassága nehéz helyzetekben is fenn tudja tartani egységét és működésképességét.

A szerb miniszterelnök ehelyett szívesebben mesélt az ENSZ közgyűlésének határozatáról, amely a Nemzetközi Bíróság elé utalta Koszovó ügyét. Belgrád azt szeretné elérni, ha a törvényszék jogszerűtlennek minősítené az egykori szerbiai tartomány elszakadását. Cvetkovics saját elmondása szerint nem számít gyorsított eljárásra. Mivel a bíróság döntése egyik félre sem kötelező, Szerbia egy felettébb értéktelen győzelemért hergeli maga ellen az Európai Unió azon országait, amelyek elismerték már a többségében albánok lakta országot. A nacionalista ellenzék számára természetesen az ENSZ-en keresztüli kezdeményezés is kevés.

Vojiszlav Kostunica volt kormányfő pártja élesen támadta az új vezetést, mert szerintük azok zsiráfnyakat növesztve csak a messzi jövőbe tekintenek, és az ország problémáit nem is látják. A liberálisok kevésbé voltak szigorúak az osztályozásnál, és egy elégségest adtak a Cvetkovics-kabinetnek. A szakértők alapvetően pozitívan értékelik az elmúlt száz napot, és a problémák okát nem is a kormányban látják. Szerintük az ellenzék nagyfokú ellenállása, a parlament munkájának hónapokig tartó obstruálása mellett a nemzetközi hitelválság hátráltatja Szerbia fejlődését.

A montenegrói hatóságok betiltották a holnap estére tervezett második tömegdemonstrációt, amelyen a magukat szerbnek valló polgárok Koszovó elismerése ellen akartak tüntetni. A hétfő esti demonstráció ugyanis tömegverekedésbe torkollott. A mintegy tí
A montenegrói hatóságok betiltották a holnap estére tervezett második tömegdemonstrációt, amelyen a magukat szerbnek valló polgárok Koszovó elismerése ellen akartak tüntetni. A hétfő esti demonstráció ugyanis tömegverekedésbe torkollott. A mintegy tí
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.