Bush valószínűleg pénteken jelenti be a vízummentességet

Pénteken, a Fehér Ház rózsakertjében tartják azt az ünnepséget, amelyen George W. Bush bejelenti hat közép-európai ország, köztük hazánk vízummentességét - tudtuk meg megbízható forrásból. Az amerikai elnök környezetében ezt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

Úgy tudjuk, a bejelentéstől számítva igen hamar életbe léphet a teljes vízummentesség. Továbbra is a karácsonyi-újévi csúcsforgalom hetekkel való elkerüléséről van szó, csak éppen nem a vízummentesség halasztásával, hanem teljes előre hozásával. Caroline Dirker, a DHS, a belbiztonsági tárca sajtóosztályán ugyanakkor kedden is azt mondta kérdésünkre: továbbra sincs döntés arról, hogy új országok mikor léphetnek be a VWP-be (Visa Waiver Program), azaz a vízummentességi programba. De, tette hozzá, az elnök programjaira nincs rálátásuk.

Teleki Maximilian, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke viszont megerősítette a pénteki időpontra vonatkozó értesülésünket, és üdvözölte a hírt. - Szervezetünk csaknem három éven át dolgozott ezen a kihíváson... annak ellenére, hogy voltak, akik reménytelennek nevezték, és tanúi voltunk visszalépéseknek, akadályoknak is.

Nem érhettünk volna célba a jelenleg hivatalban lévő washingtoni és budapesti nagykövetek, illetve elődjeik nélkül - nyilatkozta Teleki. Megkeresésünkre a washingtoni magyar nagykövetség azt közölte: az amerikai partnerek megkeresték már őket a bejelentési ünnepség kapcsán, de a meghívót nem kézbesítették még.

Technikai akadályok mindamellett lehetnek. Magyarul még nem érhető el az elektronikus utazási jóváhagyási rendszer, az ESTA. A legfeljebb 90 napra érkező magyar turisták, üzletemberek ezt az egyszerű és ingyenes regisztrációt használhatják majd, ha az Egyesült Államokba akarnak utazni, és nem rendelkeznek érvényes amerikai vízummal. Az ennél hosszabb időre utazóknak, továbbá a dolgozni, tanulni szándékozóknak ezután is vízumot kell váltaniuk.

Michael Chertoff, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (Department of Homelad Security) első embere várhatóan még ebben a hónapban hazánkat is útba ejti. Útjának egyik célja az ESTA működésével kapcsolatos információs kampány beindítása lesz. A rendszer kísérleti, önkéntes jelleggel augusztus 1-jén indult be Nyugat-Európában. A DHS adatai szerint eddig 136 ezer kérelmet dolgoztak fel. Az elutasítás aránya nem éri el a fél százalékot. A legtöbb jóváhagyást egy percen belül megkapta az utas. Marad a tízujjas elektronikus lenyomatvétel, csak helyszíne a konzulátusokról átkerül a fogadó repülőterekre.

Bármelyik jelölt nyeri is az elnökválasztást az Egyesült Államokban, az új elnök változatlanul elkötelezi majd magát Magyarország mellett - mondta April Foley budapesti amerikai nagykövet tegnap egy fővárosi rendezvényen.

George W. Bush Miamiból indul Washingtonba  F
George W. Bush Miamiból indul Washingtonba F
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.