Szombaton temetik Haidert

A karintiai kormány temetési különbizottságára még jó néhány szervezési probléma megoldása vár szombatig, amikorra Jörg Haider végső búcsúztatását tervezik. Az autóbalesetben elhunyt tartományvezető és BZÖ-pártelnök holttestét a tartományi kormány épületében ravatalozzák fel, a gyászünnepséget a Wörthi-tói stadionban rendezik. Haidert a Medvevölgyben (Bärental) helyezik örök nyugalomra. A temetés maga állami - tartományi - lesz.

Az ellentmondásos politikus oly sok vitát kiváltó személyisége miatt egyelőre nem tudni, milyen nemzetközi részvételre lehet számítani. Karintiában a gyász már eddig is példátlan méreteket ölt: az emberek a még mindig kint lévő választási plakátok előtt térdelnek és imádkoznak, a baleset színhelyén és a tartományi kormány klagenfurti székháza előtt mécsesek ezreit gyújtják, órákat állnak sorban, hogy részvétüket nyilváníthassák. A karintiai BZÖ a labdarúgó-stadionban rendezett gyászünnepséget.

A BZÖ jövendő vezetéséről várakozáson felül gyors döntés született: az elnökség bécsi ülésén egyhangúlag Stefan Petznert, a hét végén balesetben elhunyt Haider 27 éves szóvivőjét, a párt eddigi főtitkárát választotta új elnökké. A stájerországi születésű fiatalembert Haider politikai nevelt fiának tekintik, akinek mind a kétnyelvű helységnévtáblák elleni kampányban mind a választási felkészülésben jelentős szerepe volt. Petzner, aki a szerencsétlenséget bejelentő első sajtóértekezleteken nem tudta visszafojtani könnyeit, most közölte: kötelességének tartja megvalósítani mindazt, amit Haider tervezett. Kinevezése azonban nem biztosíték a BZÖ jövőjére nézve: sem politikai tapasztalata, sem karizmája nem tűnik elégségesnek a párt átmentéséhez. A BZÖ kizárólag Haidernek köszönhette 10 százalékos eredményét az országos választáson, gyakorlatilag a legtöbb tartományban még megfelelő struktúrával sem rendelkezik. A rivális jobboldali párt, az FPÖ elnöke két nappal a tragédia után közölte: szó sincs egyesülésről, a BZÖ Haider egyszemélyes pártja volt. A helyzet változott, a harmadik tábor egyedüli jogos képviselője az FPÖ - szögezte le Heinz Christian Strache.

Időközben az államügyészség beszüntette a nyomozást, miután a a rendőrségi vizsgálat egyértelműen kizárta, hogy Jörg Haider halálos balesetét idegenkezűség, szabotázs illetve a gépkocsi műszaki hibája okozta volna. A tartományi elöljáró 142 kilométeres óránként sebességgel, a megengedettnél kétszer gyorsabban száguldott a kétsávos úton, emiatt pördült meg az egyébként alig 3 hónapos Volkswagen Phaeton. Tanúk közlése szerint Haider a rendezvényen - egy új magazin prezentációján -, amelyen a baleset előtt részt vett, nem ivott alkoholt: ezt a boncolás is igazolta. A Grazban elvégzett boncolás kizárta a szívinfarktust, s a nem végleges jegyzőkönyv szerint Haider a baleset időpontjában tudatánál volt. Azt elképzelhetőnek tartják a szakértők, hogy a baleset helyszínén egy korábbi útépítésből megmaradt ideiglenes jelzés megzavarhatta Haidert, ez azonban nem ok a vizsgálatra, a felelősség az autó vezetőjét terheli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.