Csapás a szélsőjobb utánpótlására

Mielőtt a razziázó rendőrök betörték volna az ajtót, inkább maga nyitotta ki raktárnak használt berlini lakását az a berlini férfi, aki szélsőjobboldali-neonáci CD-ket, könyveket, náci relikviákat és más fasiszta "emléktárgyakat" forgalmaz az internet segítségével.

Az újbarna körökben jól ismert személynél tartott házkutatás része volt annak az országos akciónak, amellyel a német hatóságok a minap a neonáci Hazahű Német Ifjúság (Heimattreue Deutsche Jugend, HDJ) ellen léptek fel.

A 16 szövetségi tartományból 14-ben rendeztek razziákat, házkutatásokat. Berlinben és a környező Brandenburg tartományban közel harminc ingatlant kutattak át, több tucat személyt vettek őrizetbe. A HDJ-ot 1990-ben a schleswig-holsteini Plönben alapították, de a német belbiztonsági hatóságok úgy tartják, hogy a több száz tagot számláló szervezet igazi központja Berlinben van. A HDJ-ban tömörülők szoros kapcsolatot tartanak fenn a szélsőjobboldali-idegengyűlölő propagandájáról ismert párttal, az NPD-vel, illetve különböző neonáci "bajtársi közösségekkel".

A német hatóságok szemében a HDJ egy "vegytiszta neonáci egyesület", amely elsősorban arra specializálta magát, hogy "ideológiailag biztosan megalapozott" utánpótlást neveljen az újbarna mozgalmak számára. A "hazahű német ifjak" a többi között gyermektáborokkal próbálnak már korán 8-14 éves fiúkat és lányokat magukhoz csábítani. Lapunk is beszámolt arról, hogy augusztusban a német rendőrség a mecklenburg-előpomerániai Hohen Sprenz településen egy razzia keretében feloszlatott egy ilyen újbarna szellemiségű sátortábort. A Rostock közeli gyerektáborról sokat elmond, hogy még az edények törölgetéséhez használt konyharuhákon is horogkeresztek díszelegtek. A kiskorú táborozók náci dalokat énekeltek és mindennap nemzetiszocialista ideológiai "oktatásban", értsd agymosásban részesültek.

A német hatóságok a mostani országos razzia során lefoglalt propagandaanyagokat, CD-ket, DVD-ket a HDJ-t betiltását célzó eljáráshoz kívánják bizonyítékként felhasználni. A betiltás alapfeltétele annak bizonyítása, hogy a neonáci szervezet agresszív, harcias módon támadja a szövetségi köztársaság demokratikus berendezkedését. A német alkotmányvédelem (belbiztonság) azt is bizonyítani akarja, hogy a HDJ az 1994-ben betiltott újnáci Viking Ifjúság (Wiking-Jugend) utódja.

A német alkotmányvédelem szerint a HDJ náci hatalomátvételre készíti fel az ifjakat, akik olyan családokból származnak, amelyekben a szülők az NPD és más szélsőjobboldali szervezetek tagjai vagy szimpatizánsai. A Hazahű Német Ifjúság kulcs-fontosságú szerepet tölt be az újbarnák stratégiájában, amelynek célja, hogy nemzetiszocialista alapokon, "párhuzamos társadalmat" hozzanak létre Európa vezető gazdasági hatalmában.

Újnáci utánpótlás
Újnáci utánpótlás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.