EU-hétköznapok: nyugdíjasok kérték

Ha az állatok egészségére brüsszeli regulák vonatkoznak, az időskori boldogsággal miért nem foglalkozik az EU? - teszi fel a kérdést Jankovics György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Nem az állatoktól sajnálja a jólétet, de nem érti, hogy ha az unió törődik (például) az állategészségüggyel, miért nincs nyugdíjas politikája.

Ám most a nyugdíjasok is hallatják a hangjukat, legalábbis Magyarországon. Otthonunk, Európa címmel hirdetnek vetélkedősorozatot a legnagyobb hazai nyugdíjasszervezetek: legalább ötfős közösségeket, nyugdíjasklubokat várnak a nyolc hónapig tartó játékba (www.otthonunkeuropa.hu).

Az ötlet nyugdíjasvezetők továbbképzésén merült fel nemrég. Szóba került, hogy az idős korosztály nehezen találja helyét az EU-ban, és nemcsak azért, mert keveset tud az unióról. Sokan kisebbségi érzéssel is küzdenek, hiszen a magyar és a nyugat-európai nyugdíjasok anyagi helyzete, lehetőségei között fényévnyi a távolság. - Nincs ez így jól, ezért akartuk valamilyen kezdeményezéssel közelebb hozni a nyugdíjasokat Európához - meséli Jankovics György.

Konzorciumot hoztak tehát létre országos nyugdíjasszervezetek, a vetélkedő szakmai lebonyolításával pedig a Kéve Alapítványt bízták meg. A nyugdíjaskluboknak kedvcsináló kiadványokat is küldtek,
a regisztrációra és az első forduló válaszainak beküldésére még három hetük van. A három írásos forduló után következik a regionális, majd 2009. május 9-én (az Európa-napon) az országos döntő; itt már külföldi utakat is lehet nyerni.

Szórakoztató szabadidős programnak is szánják a szervezők a vetélkedősorozatot, amely igyekszik megmozgatni a résztvevők kreativitását. A helyes válaszokhoz szükség van ugyanis némi kutatómunkára, de mindjárt az információszerzés módjára is felhívják a hatvanon felüli játékosok figyelmét (például: EU-vonal telefonos és internetes szolgáltatás, könyvtárak).

Nem kell elkeseredni: aki egyáltalán nem ért a komputerekhez, részt vehet az alapfokú számítógépes és internetes tanfolyamon, amelyet a hét magyarországi régió központjában szerveznek majd (itt tartják a regionális döntőket is). Duró Imre, a Kéve Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondja, a remények szerint ingyenes lesz a tanfolyam, bár ez a szponzorok nagylelkűségétől is függ. A programsorozatot több minisztérium és nagyvállalat is támogatja.

S ez még nem minden. A hétköznapi élethez is hasznos EU-ismeretek átadása mellett, az "Otthonunk, Európa" nem titkolt célja, hogy aktivizálja a magyar nyugdíjasokat - és a részvételi szándékukat is növelje a jövő júniusi európai parlamenti választásokon. Persze nem valamilyen irányban, csak úgy.

Nem akármilyen kérdések várnak a versenyzőkre az írásos fordulókban, ahol fordulónként három fejezettel (fejezetenként pedig három kérdéssel) kell megbirkózniuk. Főként adatok iránt érdeklődik az első fejezet, de játékosan, elrejtett módon kell például kitalálni egy-egy városnevet. Az uniós szakpolitikákhoz kötődő második fejezetnél szöveges válaszokat kérnek, és itt már teret adnak a személyes vélekedésnek, a javaslatoknak is. A harmadik fejezet kreativitást igénylő feladatokat tartalmaz, amelyek Európa kulturális, társadalmi és tudományos örökségét állítják a középpontba.

Azt remélik a játéksorozattól, hogy egyben a véleménycsere fóruma is lesz a döntéshozókkal. - Szeretnénk a nyugdíjas-társadalom véleményét felszínre hozni. Sokat beszélnek arról, milyen jó lesz a fiataloknak, de azt is fontos tudni, milyen nyugdíjasnak lenni az unióban - magyarázza Duró Imre. A legeredetibb javaslatokat eljuttatják a döntéshozóknak is, akik, ha akarják, meghallják a társadalom legidősebb tagjainak hangját.

Szórakoztató szabadidős program is lehet az uniós vetélkedősorozat
Szórakoztató szabadidős program is lehet az uniós vetélkedősorozat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.