Milliók Ján Slota falujának, aprópénz Dél-Szlovákiának

Négy forduló zajlott le a tervezett tizenegyből azon a pályázaton, amelyen a szlovákiai óvodák és általános iskolák felújítására lehet vissza nem térítendő uniós forrásokhoz jutni. Idáig 178 intézmény dokumentumát minősítették sikeresnek, amelyekre összesen 4,8 milliárd koronát (32 milliárd forint) osztottak szét.

Tizenkilenc dél-szlovákiai iskola kap brüsszeli pénzeket, köztük a révkomáromi járásban levő ógyallai szlovák és magyar tannyelvű zeneiskola, valamint a Kassa melletti Mecenzéfen (Medzev) működő német általános iskola. Tizennégy magyar tannyelvű általános iskola pályázatát viszont sikertelennek minősítették, miként a dél-szlovákiai óvodák döntő többségének igényeit is - derült ki a szlovák építésügyi és régiófejlesztési minisztérium dokumentumaiból. Nem tüntetik itt fel, hogy a sikeres intézmények mekkora összeget kapnak. Csupán az eddig felhasznált összegről tájékoztatnak.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnökhelyettese Dél-Szlovákia, s ezen belül a magyar tannyelvű oktatási intézmények hátrányos megkülönböztetésének minősítette a minisztérium eddigi döntéseit. Közölte azt is, hogy az MKP vezetői levelet írtak Robert Fico kormányfőnek, kérve közbenjárását a soron következő fordulók igazságos döntése érdekében. Marian Janusek, a tárca szlovák nemzeti párti (SNS) vezetője szerint ők nem az iskolák tannyelvét, hanem a pályázatok színvonalát veszik figyelembe. - A legtöbb iskolafenntartó dél-szlovákiai önkormányzat csupán a nyári hónapokban adta be a szükséges dokumentumokat. Jövőre újabb fordulókat hirdetünk, s addigra javíthatnak a pályamunkáikon - közölte.

- Mi a projektünket már tavasszal, az egyik sikeres pozsonyi pályázatíró céggel készíttettük el, mintegy félmillió koronás (3,5 millió forint) ráfordítással, mégsem nyertünk. A bírálóbizottság elfogultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Ján Slota pártelnök szülőfalujának iskolája eddig már több mint hárommillió eurós támogatáshoz jutott, miközben a magyar tannyelvű oktatási intézményeknek egyetlen eurócentet sem ítéltek meg - nyilatkozta lapunknak az egyik mátyusföldi nagyközség polgármestere, aki a neve elhallgatását kérte. Önkormányzatuk ugyanis jövőre is pályázni kíván. A csallóközi Somorján két óvoda sem kapott pénzt. - Nálunk egy épületbe járnak a magyar és a szlovák gyerkőcök, mindannyiuk egészségét veszélyeztetik a beázó helyiségek, az elkorhadt ablakok. Belegondolni sem merek, mi lesz akkor, ha kemény tél áll be az idén. Több kisebb dél-szlovákiai település önkormányzata viszont a jelentős önrész és más költségek miatt már nem is óhajt pályázni. A felső-csallóközi Nagyszarva önkormányzata 2004-ben nyújtotta be első anyagát a régiófejlesztési minisztériumba. Akkor nyertek, de várólistára kerültek. Két éve azonban az új szlovák kormány minisztere ezt semmisnek nyilvánította. - A felújított pályázat elkészítéséért egy pozsonyi cég félmillió koronát kért. Ezt a pénzt a bizonytalan végeredmény miatt inkább a helyi magyar tannyelvű általános iskola és óvoda felújítására fordítottuk - nyilatkozta lapunknak Horváth Jenő polgármester.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke átadta a Pozsonyhoz közeli Szencen és Félben a járás magyar tannyelvű iskoláit látogató diákoknak a tanszerek vásárlásához és az egyéb költségeikhez hozzájáruló ösztöndíjakat, amelyeket magyarországi magánszemélyek adományoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.