Huszonhét tagállam keres egy helikoptert

Boszniából kivonulnak, Csádban maradnak, a szomáliai partoknál pedig megjelennek az uniós fegyveres erők - de nincs elég fegyverzet és fegyveres erő a feladat ellátására.

A nagy tagországoknak van fegyverük, ezért nem osztoznak, a kicsiknek alig van valamijük, így nincs min osztozniuk. Ez a vélemény is megfogalmazódott diplomatákban az unió védelmi minisztereinek e heti deauville-i találkozóján, amelyen az EU-missziók ellátásához igyekeztek muníciót gyűjteni. Két helyen polgári megfigyelő akciót folytat az Európai Unió (Grúziában és Koszovóban), két térségben pedig békefenntartó, humanitárius feladatot lát el (Boszniában és Csádban). Utóbbi esetében az ott állomásozó erők parancsnoka az oroszoktól kért kölcsön négy helikoptert, hogy a szállítási és egyéb terveket végre tudja hajtani. Ez eléggé kellemetlen fejlemény, miközben Moszkva grúziai beavatkozása miatt az EU elvileg felfüggesztette a partnerségről folyó tárgyalásokat Oroszországgal.

Az unió még 1999-ben tűzte célul, hogy hatvanezerre növeli fegyveres erőinek létszámát, és olyan különleges egységeket alakít, amelyek egyszerre két-három műveletben is részt tudnak venni. Látván, hogy az elképzelés nem vált valóra, az EU francia elnöksége erőteljesen szorgalmazza a védelmi képességek fejlesztését, ideértve a fegyverzet korszerűsítését is. Ám a pénzügyi válság nem könnyíti meg a tagországok számára, hogy bővítsék katonai költségvetésüket. Ezért lehet jó ötlet a fegyverzet megosztása, de persze a deauville-i megfontolások jegyében.

A helyi válságok ugyan nincsenek egymással szoros kapcsolatban, de az EU erőforrásait kimerítik. Miközben a helyi szempontok miatt az unió úgy dönt, hogy a 2500 fős boszniai békefenntartó alakulatra nincs már szükség, a szomáliai partokhoz hadihajókat és repülőgépeket kellene vezényelnie, hogy megakadályozza a kalózkodás vészes elharapódzását az Európát a Közel-Kelettel és Ázsiával összekötő létfontosságú vízi úton. Boszniában az alapjában véve igen rossz politikai helyzet miatt inkább polgári rendfenntartásra van szükség, mintsem EU-katonákra, míg Szomáliában sokkal több hajóra, repülőgépre és helikopterre lenne szükség. A döntést sürgeti azonban, hogy a térségben már hatvan hajót raboltak ki.

A Szomáliához közeli nemzetközi vizeket jelenleg egy francia hadihajó és néhány spanyol repülőgép ellenőrzi, de a deauville-i alku nyomán tíz ország csatlakozik, köztük a németek és a belgák is, hogy növeljék a jelenlétet. S közben folynak az alkudozások, hogyan lehetne még több helikoptert adni a bő háromezer fős, a darfuri válsághoz a Biztonsági Tanács határozata által kötött csádi csapatoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.