Fico: Elutasítjuk Göncz Kinga ultimátumát

Robert Fico rendkívüli sajtóértekezleten jellemezte tegnap a szlovák-magyar politikai kapcsolatok legújabb fejleményeit, és visszautasította Budapest felvetéseit.

A szlovák kormányfő elmondta: miután részletesen megismerkedett azzal, hogy Göncz Kinga magyar külügyminiszter miről tárgyalt Juraj Migas budapesti szlovák nagykövettel, akit csütörtökön magához kéretett, szükségesnek tartotta részletesen kifejteni a szlovák kormány véleményét. - Kormányom eddig mérsékelten, sajátosan szlovák módon, tehát kellő önmérséklettel reagált a budapesti megnyilvánulásokra. Amikor két éve politikai pofont kaptam Gyurcsány Ferenctől, aki Visegrádon nyilvánosan mondta le hosszasan tervezett kétoldalú találkozónkat, nem kérettem be a pozsonyi magyar nagykövetet, nem rikoltoztam, nem tettem kemény ellenlépéseket. Nem sokkal később hivatalos szlovákiai látogatásra invitáltam magyar partneremet, akinek a meghívása továbbra is érvényes. Nyugtalansággal, de kellő önmérséklettel szemléltük és szemléljük az olyan veszélyes jelenségeket, mint a Magyar Gárda vagy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának tevékenysége, amelynek célja a magyarság megerősítése Közép-Európában - közölte Robert Fico.

Hozzátette: - A magyar külügyminiszter ahelyett, hogy megüzente volna, mikor érkezik Gyurcsány Ferenc Pozsonyba, ultimátumot adott a Szlovák Köztársaságnak. Értésünkre adta, hogy ha a szlovák kormány nem úgy viselkedik, ahogy azt a Magyar Köztársaság kormánya elképzeli, akkor Budapest az európai intézményekben diplomáciai háborút kezd ellenünk. Azt sugallta, hogy ha nem fogadtok szót nekünk, akkor meglátjátok, milyen poklot készítünk elő számotokra az Európai Unióban és esetleg más nemzetközi fórumokon is. (...) Szlovákia minden polgára nevében határozott nemmel felelünk. Az ultimátum része annak a hoszszú távú budapesti stratégiájának, amelynek célja a magyarság megerősítése Közép-Európában, a többi érintett ország állami és nemzeti érdekeinek, valamint jószomszédi kapcsolataink rovására - jelentette ki Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök ezután Csáky Pált bírálta, mert egy interjúban szerinte ugyancsak ultimátumot intézett a szlovák kabinethez, amikor kijelentette, hogy Szlovákiában akkor lesz demokrácia, ha Orbán Viktor barátai a pozsonyi kormányba kerülnek. - Az MKP a szlovákiai politikai szerkezet szerves része, amelynek nem lehetnek kiváltságai, de hátrányai sem. Nem attól függ a szlovákiai demokrácia szintje, hogy kormánykoalícióban van-e a Magyar Koalíció Pártja vagy sem. Nem tartjuk helyénvalónak azt sem, hogy magyar külügyminiszter külön védelmébe veszi az MKP-t és elnökét - jelentette ki Fico. Végül hangsúlyozta: - Továbbra is várjuk Gyurcsány Ferenc szlovákiai látogatását, akit kellő tisztelettel fogadunk majd, és le sem mondom az utolsó pillanatban a vizitet, mint ahogy ő tette velem.

A Magyar Koalíció Pártja Robert Fico mai színházát az egyre nacionalistább politikus tartalom nélküli megnyilvánulásának tartja - mutatott rá Csáky Pál elnök a péntek este kiadott közleményben.

Bekérették a pozsonyi magyar ügyvivőt

Bekérették tegnap a szlovák külügyminisztériumba Várady Lajost, a pozsonyi magyar nagykövetség ügyvivőjét, aki a szabadságon lévő nagykövetet, Heizer Antalt helyettesíti. Ján Kubis külügyminiszter megbízásából Juraj Nociar, a külügyi tárca európai ügyek főosztályának igazgatója kifejezte a szlovák fél nyugtalanságát a Kárpát-medencei Autonómiatanács programjával és céljaival kapcsolatban. Kifogásolta Göncz Kinga magyar külügyminiszter csütörtöki álláspontjának ultimatív hangnemét, s állásfoglalását egészben véve és részleteiben is újra visszautasította, miként azt is, hogy kommentálja a szlovák kormánykoalíció összetételét. Indokolatlannak minősítette a magyar diplomácia vezetőjének azt a véleményét is, hogy Szlovákiában megsértenék a kisebbségek szerzett jogait. Az igazgató szerint az iskolafelújításokra benyújtott pályázatokat nem etnikai alapon értékelik. (Sz. J. P.)

Budapest
az EU-hoz fordul?

Az EU-hoz fordul Magyarország, ha bebizonyosodik, hogy a felvidéki magyar iskolák kevesebbet kapnak az uniós támogatásokból, mint a szlovákok - mondta tegnap Göncz Kinga külügyminiszter. A szlovák és a magyar külügyminiszter október 15-én tárgyal a kialakult helyzetről. Magyarország úgy látja,
hogy az uniós források
elosztásánál a felvidéki magyar iskolák támogatása mintha
messze elmaradna a szlovákokétól. Az EU-források elosztásánál ugyanakkor az elsődleges szempont a diszkriminációmentesség - tette hozzá Göncz Kinga. (MTI)

Bírál a miniszterelnök-helyettes is

Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes tegnap felszólította Göncz Kingát, hogy ne avatkozzék be Szlovákia belügyeibe. - A magyar külügyminiszter egy szlovákiai kiadó hibája alapján kívánja megítélni Szlovákiát. Ha Göncz Kinga hozzám fordul, akkor sokkal többet tudott volna meg a valós helyzetről, mint az MKP néhány vezetőjének dezinformációiból - vélekedett a kisebbségi és emberjogi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettes. Közölte, hogy minden érintett kiadót levélben szólítottak fel a kétnyelvűség tiszteletben tartására. (Sz. J. P.)

Csáky Pál, Markó Béla, Szili Katalin és Tőkés László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Robert Fico szerint e szervezet tevékenysége is veszélyes jelenség
Csáky Pál, Markó Béla, Szili Katalin és Tőkés László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Robert Fico szerint e szervezet tevékenysége is veszélyes jelenség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.