Melegjogok, anyakocák, kaszinók

Amerika nem csak elnököt választ egy hónap múlva. Államuk függvényében számos egyéb kérdésben is dönthetnek a polgárok.

 

Melegházasság a San Franciscó-i városházán
Melegházasság a San Franciscó-i városházán

 

Barack Obama meggyőzőnek tűnő, 48:41-es előnyhöz jutott John McCainhez képest, egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt a legfrissebb, AP-GfK-felmérés szerint. Olyan kulcsállamokban, mint Florida, Ohio és Pennsylvania is kényelmes többséget kaphat. De számos államban nemcsak ez a versengés borzolja a kedélyeket: november első keddjén újraválasztják a teljes, 435 fős képviselőházat, a szenátus több mint egyharmadát. Tizenegy államban kormányzóról is döntenek, számtalan helyi tisztségviselőt, például seriffeket is megszavaznak, illetve döntenek helyi kezdeményezésekről is, népszavazásokat tartanak.

Jelenleg a demokraták tartják ellenőrzésük alatt a kongresszust. A republikánusoknak igen kevés esélyük van rá, hogy fordítsanak ezen a helyzeten. Tom Lantos egykori kaliforniai választókörzetében utódja, Jackie Speier ismét megmérettetésre készül, pedig az időközi választás után alig rendezhette még be irodáját a Capitoliumon. A szenátusból visszavonul a nemrég repülőtéri szexbotrányba került republikánus Larry Craig. Az országosan, illetve külföldön is ismertebb nevek közül mandátumának hosszabbítására készül Massachusettsben John Kerry, a négy évvel ezelőtti demokrata elnökjelölt, Észak-Karolinában Elizabeth Dole, az 1996-os republikánus elnökjelölt, Bob Dole felesége. Nyolcvanöt éves kora és az ellene folyó korrupciós per dacára ismét rajtvonalhoz áll Alaszkában Ted Stevens.

Bebiztosítja magát a magyar idő szerint péntek hajnalban Sarah Palinnel vitázó Joe Biden demokrata alelnökjelölt is, aki Delaware-ban hosszabbíthat jó eséllyel. A novemberi szavazásoktól teljesen függetlenül, de 2010-től harmadik mandátumára készül Michael Bloomberg, New York polgármestere.

Az államok kétharmadában másfél száz, áttekinthetetlenül sok kérdésben döntenek, lényegében népszavazással - így például alkotmányozó gyűlés összehívásáról is. A legnagyobb érdeklődés a melegházasságok betiltását célzó kaliforniai kezdeményezést kíséri, de szerepel ez a kérdés a szavazólapon McCain államában, Arizonában és Floridában is. Az USA legnépesebb, továbbá legliberálisabbnak tekintett, ezért mértékadó államában, Kaliforniában hosszú története van már a melegjogok körüli politikai és jogi huzavonának. Nyolc éve a nép már elutasította az azonos neműek házasodási jogát. De ennek formája statútum volt, amelyet az állam legfelső bírósága - Kalifornia alkotmányára hivatkozva - májusban semmisnek nyilvánított.

A nagy országos lapok társasági rovatában rendszeresen közlik büszke férfi-, illetve női párok fényképét és rövid életrajzát; többségük a nyugati parton kel egybe. A legfrissebb felmérés szerint a kaliforniaiak ezúttal 55:19 arányban elvetik majd, hogy a házasság férfi és nő kapcsolatára korlátozódjék. Mindennek persze pénzben kifejezhető ára is van - a két kampány összesen 32 millió dollárt áldoz rá, hogy elérje célját. A The New York Times vezércikkben figyelmeztetett a melegházasság fenntartásának fontosságára, miközben New Yorkban éppen az állami szenátusban akadt el annak engedélyezési folyamata.

A művi vetélés tilalmával ezúttal Coloradóban és Dél-Dakotában próbálkoznak meg, magukat életpártinak nevező aktivisták kezdeményezése nyomán. Az abortuszhoz való jogot a legfelső bíróság a Roe kontra Wade-ügyben hozott, 1974-es ítélete biztosítja az Egyesült Államokban. Mostanra azonban a főbírói testületben igen kényes egyensúly alakult ki a konzervatív és a liberális jogászok között; a mérleg nyelvét egy fő jelenti. Egy "konzervatív" ítéletben, a Columbia kerület kontra Heller-ügyben nemrég megerősítették a szabad fegyverviselés jogát. Egy "liberálisban" viszont, a Boumediene kontra Bushban pedig kimondták, hogy a habeas corpus joga a Guantánamóra vitt "ellenséges harcosokat" is megilleti, azaz joguk van szövetségi bíróság előtt megtámadni végtelenített fogva tartásukat.

Az "életpártiak" abban reménykednek, hogy egy állami szinten kicsikart döntés a legfelső bíróság elé kerülhet, amely ezúttal megfordíthatja a Roe kontra Wade-ítéletet. A kezdeményezés Coloradóban jóval esélytelenebbnek tűnik, mert ott az anya életének veszélyeztetettsége és nemi erőszak esetére is kizárná a művi vetéléshez való jogot.

A kaliforniai polgárok az anyakocáknak az ólban járó minimális térről, a massachusettsiek és a michiganiek a marihuána engedélyezésről is dönthetnek. Marylandben az borzolja a kedélyeket, hogy jóváhagyják-e az államnak komoly bevételt jelentő, de sokak szerint a bűnözést erősítő, családokat szétromboló nyerőautomatákat. Washington államban egy Parkinson-kórban szenvedő korábbi kormányzó vezetésével a csendes halál, az aktív eutanázia jogáért harcolnak. Coloradóban egyesek szerint nincsenek elég sokáig nyitva a kaszinók, Missouriban kimondatnák, hogy kormányszinten angolul kell beszélni. Alaszkában kevesebb medvét lehetne lelőni helikopterről, míg Dél-Karolinában semmisnek mondanák ki a 14 évnél fiatalabb lányoknak a nemi kapcsolatba való beleegyezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.