A külügybe kérették a szlovák nagykövetet

Bekérették tegnap a szlovák nagykövetet a Külügyminisztériumba. A tárca közleménye szerint Göncz Kinga a rövid találkozón magyarázatot kért azokra az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra, amelyek a magyar álláspont szerint elfogadhatatlanok és érthetetlenek két, demokratikus értéket valló, szomszédos EU- és NATO-tagállam viszonyában. A külügyminiszter a beszélgetésen kiemelte, hogy Szlovákia korábbi vállalásaival ellentétben nem teljesítette azt, hogy a szlovák tankönyvekben a magyar helységnevek magyar helyesírással szerepeljenek - és azt is nehezményezte, hogy a szlovákiai magyar iskolák alig jutottak EU-támogatásokhoz.

Göncz Kinga hangsúlyozta: Robert Fico miniszterelnök politikai felelősséget visel azért, hogy koalíciójában milyen pártok vannak, az egyes szlovák koalíciós politikusok által hangoztatott nézetek pedig elérik a gyűlöletbeszéd szintjét. A külügyminiszter kijelentette, hogy a szlovák miniszterelnök általános politikai felelősséget visel a két ország viszonyát illetően.

Kohári Lajos, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője lapunk kérdésére úgy válaszolt: semmi összefüggés nincs Juraj Migas nagykövet behívatása és a szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó előkészítése között. - De reméljük, hogy a szlovák fél pozitív választ ad a találkozón felvetett problémákra - tette hozzá.

A szlovák külügyminisztérium "egészében és részleteiben is" visszautasította a magyar külügyminisztérium álláspontját. Pozsony szerint a magyar fél hangvétele és annak meglapozatlan állításai elfogadhatatlanok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.