Zuma nyerte a "titáni harcot"

Megerősödtek a Thabo Mbeki elnök lemondását követelő hangok Dél-Afrikában a hét végén, miután a pietermaritzburgi bíróság megszüntette a korrupciós vádak miatt indított eljárást Jacob Zuma, a kormánypárt vezetője ellen. Az ügyben ítélkező bíró úgy nyilatkozott: nem kizárható, hogy politikai céllal indították az eljárást. A vádak ejtésével szabaddá vált az államfői pozíció megszerzése felé vezető út az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetője előtt a jövőre esedékes elnökválasztáson.

A dél-afrikai és nemzetközi sajtó is Mbeki és Zuma "titáni harcáról" ír. Mbeki 2005-ben azért menesztette az alelnöki posztot betöltő Zumát, mert felmerült: kenőpénzt fogadott el egy francia fegyvergyártó vállalattól. A bíróság akkor egy formaság miatt ejtette a vádat. Aztán a 66 éves Zumát, hosszú belső csata után, tavaly decemberben megválasztották az ANC élére. (Fő ellenfele a jelenlegi államelnök Mbeki volt.) Pártelnökké választása után két nappal azonban a rendőrség jelezte: újabb bizonyítékok kerültek birtokába a korábban ejtett korrupciós vádakkal kapcsolatban. Sokak szerint Mbeki az államapparátust felhasználva igyekezett leszámolni politikai vetélytársával.

Az ügyben ítélkező bíróság pénteki döntését azzal indokolta, hogy a vádhatóság képviselői számos eljárásjogi szabályt megsértettek a vádemeléskor. - A döntést kizárólag eljárásjogi tényezők indokolják, és semmi köze Jacob Zuma bűnösségéhez vagy ártatlanságához. Az állam tehát dönthet úgy, hogy új eljárást indít - mondta Chris Nicholson vezető bíró. A BBC szerint azonban erre nincs sok esély, az ügyészségre ugyanis nagy nyomás fog nehezedni azért, hogy teljesen ejtse a vádakat.

Az ANC karizmatikus elnöke az utóbbi hónapokban meg tudta nyerni magának a befektetőket is, pedig eleinte gyanakodva fogadták a szegényebb rétegek között népszerű és a szakszervezetekkel szoros kapcsolatot ápoló politikus elnöki ambícióit. A leszakadó társadalmi rétegek saját jelöltjüknek tekintik a szabadságharcos Zumát, aki tíz évig Nelson Mandelával együtt ült börtönben.

Zuma
Zuma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.