Cseh szál a Gripen-ügyben

Christer van der Kwast svéd főügyész, aki a magyarországi Gripen-vásárlásokkal kapcsolatos - szerinte - alapos gyanúval feltételezhető megvesztegetés ügyében nyomoz, szombaton tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy kiterjeszti vizsgálódásait a Dél-Afrikának eladott vadászgépek ügyére is. Elmondta, hogy a brit hatóságok jelezték, alapos a gyanújuk, miszerint a vásárlásokkal kapcsolatban kifizetett hatalmas öszszegű szakértői tiszteletdíjak valójában zsíros kenőpénzek voltak.

A főügyész jelenleg azokat a "csatornákat" kezdi feltérképezni, amelyeken a Saab eljuttatta a kifizetéseket bizonyos személyeknek Dél-Afrikába és Csehországba.

A Rapport újságnak adott interjújában egyelőre szűkszavúan csak annyit mondott, hogy elképesztően nagy összegekről van szó, amelyek feltételezhetően főleg a korábban már egy másik hasonló ügyben is gyanúba keveredett csehországi ügynökön keresztül jutottak el Dél-Afrikába. Mint említette, információi szerint a pénzek magas rangú kormánytisztviselők zsebébe kerültek.

A Saab azonnal bejelentette, hogy minden segítséget megad Van der Kwastnak az ügy teljes felgöngyölítése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.